Ζήσης Ψάλλας

Η αρνητική διάθεση – όπως η θλίψη και ο θυμός – σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές του Pennsylvania State University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αρνητική διάθεση σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών. Αυτό επεκτείνει προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η κλινική κατάθλιψη και η εχθρότητα συνδέονται με υψηλότερη φλεγμονή.

​Είναι η πρώτη εξέταση των σχέσεων μεταξύ της στιγμιαίας διάθεσης και των δεικτών φλεγμονήςΗ φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος σε λοιμώξεις, πληγές και βλάβες στους ιστούς.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλές ασθένειες και καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και κάποιων καρκίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior και Immunity. Είναι η πρώτη εξέταση των σχέσεων μεταξύ της στιγμιαίας διάθεσης και των δεικτών φλεγμονής, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Graham-Engeland, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής στο Penn State.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα συναισθήματά τους για μια χρονική περίοδο, και επίσης να αναφέρουν τι αισθάνονταν εκείνη τη στιγμή. Οι αυτοαξιολογήσεις ελήφθησαν σε μια περίοδο δύο εβδομάδων ενώ μετά από κάθε μία ελήφθη δείγμα αίματος για τη μέτρηση δεικτών φλεγμονής.

Η μελέτη είναι καινοφανής διότι οι ερευνητές όχι μόνο χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια που ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν τα συναισθήματά τους για μια χρονική περίοδο, αλλά και να αναφέρουν τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή.

Διάθεση και φλεγμονή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρνητική διάθεση για τη διάρκεια της εβδομάδας συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Η στιγμιαία θετική διάθεση από την ίδια εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, αλλά μόνο μεταξύ των ανδρών.

Οι ερευνητές είπαν πως ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα παρακινήσει άλλους να συμπεριλάβουν στιγμιαίους δείκτες του στρες, να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και να βοηθήσουν να χαρακτηριστούν οι μηχανισμοί που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ διάθεσης και φλεγμονής.

Πηγή: Negative and positive affect as predictors of inflammation: Timing matters.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης