Ποια είναι η διαφορά της γρίπης και του κρυολογήματος; Οι περισσότεροι συγχέουν τις δύο έννοιες, και καθώς τα συμπτώματα τους μοιάζουν μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός τους. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός εκείνων που ταλαιπωρούνται από γρίπη είναι περισσότερο εξασθενημένος, ενώ ενδέχεται να έχουν υψηλότερο πυρετό. Προκειμένου να διαχωρίσουμε τις δύο πιο συνηθισμένες μεταδοτικές ασθένειες, συγκεντρώσαμε τους πιο συχνούς μύθους που τις συνοδεύουν.

Μύθος: Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από ιούς, οι οποίοι όμως είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν τη γρίπη. Το κρυολόγημα δεν οφείλεται λοιπόν στο κρύο, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα, μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 ιούς, με τον ρινοϊό να είναι ο πλέον συνηθισμένος. Σε κάθε περίπτωση δεν αρρωσταίνουμε εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι απλώς ότι το κρύο μειώνει την άμυνα του οργανισμού μας και εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας, καθιστώντας το πιο ευάλωτο απέναντι στους ιούς.

Μύθος: Η γρίπη δεν είναι σοβαρή νόσος

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο, ταλαιπωρεί αρκετούς, καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα με σταγονίδια ή από χρήση μολυσμένων αντικειμένων. Μάλιστα, η εποχιακή γρίπη σημειώνει έξαρση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα και να προκαλέσει επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα κλπ). Αντίθετα, τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές.

Μύθος: Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό

Προκειμένου ο οργανισμός μας να αναπτύξει ανοσία, χρειάζεται να περάσουν 15 ημέρες από τον εμβολιασμό μας. Επιπλέον, ακόμη και αν έχουμε κάνει το εμβόλιο υπάρχει περίπτωση να νοσήσουμε από γρίπη που οφείλετε σε διαφορετικό στέλεχος από αυτά που περιέχει το εμβόλιο!

Μύθος: Η καλύτερη λύση για το κρυολόγημα είναι τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά μπορεί να αποτελούν μία λανθασμένη κίνηση, αν λαμβάνονται αυθαίρετα. Είναι σημαντικό πριν λάβουμε οποιοδήποτε σκεύασμα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, που είναι ο κατάλληλος ειδικός που μπορεί να δώσει τα φάρμακα που χρειαζόμαστε.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας κάνοντας τις σωστές διατροφικές επιλογές και προσφέροντας στον οργανισμό μας τα συστατικά που χρειάζεται για να παραμένει υγιής. Παράλληλα, μπορούμε να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να τον θωρακίσουμε, επιλέγοντας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί, είναι ότι το βασικό όργανο θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το έντερο, που με τα πολυάριθμα προβιοτικά στελέχη λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας! Για αυτό και δεν αρκεί να διαλέξουμε ένα οποιοδήποτε συμπλήρωμα, αλλά να αναζητήσουμε μία στοχευμένη λύση, όπως το καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής ALTION Winter®. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμινη C και προβιοτικά και έτσι μειώνει αποδεδειγμένα τη διάρκεια αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ένα φακελάκι την ημέρα αρκεί! Μπορεί να καταναλωθεί με γαλακτοκομικά, όπως γάλα ή γιαούρτι, ή να διαλυθεί σε νερό ή άλλο κρύο ή χλιαρό υγρό. Επιπλέον, έχει άρωμα βανίλια και είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

 

 

Μύθος: Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε γρίπη

Μπορεί και οι δύο ασθένειες να αποτελούν νόσους του αναπνευστικού συστήματος, όμως το κρυολόγημα δεν εξελίσσεται σε γρίπη. Όπως προαναφέραμε προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, και μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα όμως η γρίπη μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική απειλή για τον οργανισμό μας.

Η παραπάνω λανθασμένη αντίληψη οφείλεται στο γεγονός ότι το κρυολόγημα εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι, μας κάνει πιο ευαίσθητους και μπορεί να κολλήσουμε πιο εύκολα γρίπη. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να ενισχύουμε καθημερινά την άμυνα του οργανισμού μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα τα συμπληρώματα διατροφής*.

 

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

**Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 45908/25-4-2018

Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

***VI-80495-ALTION-12/2018

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης