Ζήσης Ψάλλας

Έρευνα από το York University, στο Τορόντο του Καναδά, η οποία αφορούσε στον λιπώδη ιστό, παρέχει μια σημαντική ένδειξη για το πώς οι γυναίκες μπορεί να παραμένουν πιο υγιείς από τους άνδρες, ακόμη κι όταν το σωματικό τους λίπος αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology – Vascular Physiology». Επικεντρώθηκε στις διαφορές μεταξύ κοιλιακού λίπους σε παχύσαρκα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, αλλά μπορεί να έχει σημασία και στον άνθρωπο.

Οι διαφορές φύλου στις θεμελιώδεις κυτταρικές διεργασίες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων δεν είχαν εκτιμηθεί στο παρελθόν​Ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Tara Haas, διαπίστωσε ότι το κοιλιακό λίπος στα θηλυκά ποντίκια είχε περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από το λίπος στα αρσενικά και ότι αυτό προστατεύει την υγεία των πρώτων, καθώς κερδίζουν βάρος μέσω μιας διατροφής πολλών λιπαρών.

Οι άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν λιπώδη ιστό διαφορετικά και επίσης διαφέρουν σε ευαισθησία στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη. Ωστόσο, η υποκείμενη βιολογία πίσω από το γιατί ο λιπώδης ιστός στις γυναίκες είναι πιο προστατευτικός έναντι αυτών των παθήσεων δεν είναι καλά κατανοητός, είπε η Haas, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας της Σχολής Υγείας, στο York University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς λιπώδους ιστού εξασφαλίζοντας ότι τα αναπτυσσόμενα λιπαρά κύτταρα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι οι ερευνητές εξέτασαν αν οι ικανότητες του λιπώδους ιστού να αναπτύσσει αιμοφόρα αγγεία και να διατηρείται υγιής διαφέρουν μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικιών.

«Βρήκαμε ότι τα θηλυκά ποντίκια έχουν μεγαλύτερο αριθμό αιμοφόρων αγγείων στο λίπος τους από τα αρσενικά και ότι τα θηλυκά αυξάνουν τον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων καθώς καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ τα αρσενικά δεν το κάνουν. Τα θηλυκά διατηρούν υγιέστερο λίπος και καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη» ανέφερε η Haas.

Η Martina Rudnicki, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε ότι η έρευνα αυτή ήταν μοναδική, διότι επικεντρώθηκε στις διαφορές των δύο φύλων στον λιπώδη ιστό της κοιλιακής περιοχής. Αν και το λίπος συσσωρεύεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, είναι το κοιλιακό λίπος που συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, ιδιαίτερα στους άνδρες. Έτσι, το γεγονός ότι τα θηλυκά αναπτύσσουν νέα αιμοφόρα αγγεία σε αυτό το κοιλιακό λίπος κατά τη διάρκεια της αύξησης του σωματικού βάρους μπορεί να έχει πλεονέκτημα υγείας.

Ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων 

Οι διαφορές φύλου στις θεμελιώδεις κυτταρικές διεργασίες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων δεν είχαν εκτιμηθεί στο παρελθόν, δήλωσε η Haas. Είναι σημαντικό να τις κατανοήσουμε, γιατί μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθησία ενός ατόμου να αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα στον άνθρωπο. Ενώ είναι σαφές ότι και οι γυναίκες αναπτύσσουν προβλήματα υγείας με την παχυσαρκία, το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχει μια τέτοια διαφορά στην αγγειοποίηση στο ανδρικό και στο γυναικείο λίπος μπορεί να σημαίνει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για τα δύο φύλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης