Ερευνητές στη Νότια Αυστραλία πιστεύουν ότι βρήκαν γιατί οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ανθυγιεινές και μπορεί να “κόβουν” χρόνια ζωής.

Τα ευρήματα από τους ερευνητές του South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σκουλήκια και μύγες, για να διερευνήσουν πώς επηρέασε η διατροφή την ταχύτητα της σύνθεσης πρωτεϊνών. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η επιτάχυνση της σύνθεσης πρωτεϊνών προκαλεί περισσότερα σφάλματα και αυτό σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής. Υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραιτήτως οι “δαίμονες” της διατροφής, όπως φαίνεται κάποιες φορές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής διατροφής και μεταβολισμού Christopher Proud δήλωσε ότι η υπερπροσφορά θρεπτικών συστατικών επηρεάζει αρνητικά τη μακροζωία.

Περισσότερα λάθη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εδώ και καιρό οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η υπερφαγία, κυρίως πρωτεΐνης, μειώνει τη διάρκεια ζωής και τώρα ξέρουμε γιατί. Η ομάδα μας έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών επιταχύνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα. Όσο πιο γρήγορα συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερα σφάλματα γίνονται.

Είναι παρόμοιο με καθημερινές δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, η οδήγηση – όσο γρηγορότερα πηγαίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε κάποιο λάθος. Η συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών εντός των κυττάρων – που προκύπτει από την κατανάλωση πολλών πρωτεΐνών – θέτει σε κίνδυνο την υγεία και μειώνει τη διάρκεια ζωής, εξήγησε ο Proud.

Τα νέα συμπεράσματα αποδεικνύουν ότι το “κλειδί” σε μια σωστή διατροφή είναι η ισορροπία και η γνώση της διαφοράς μεταξύ των «καλών» υδατανθράκων και των «κακών» υδατανθράκων.

Για παράδειγμα η κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά και στους μη επεξεργασμένους σπόρους και καρπούς, έχουν οφέλη για την υγεία και προάγουν τη μακροζωία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης