Ζήσης Ψάλλας

Η εποχή των εορτών μπορεί να φέρει περισσότερους πονοκεφάλους για το περίπου 10% των ενηλίκων που πάσχουν από ημικρανίες σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που πυροδοτεί τις ημικρανίες μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, μερικές δεκαετίες μελετών που βασίστηκαν σε ημερολόγια ασθενών καταγράφουν μερικές κοινές αιτίες, με πολλούς παράγοντες να συγκλίνουν ότι σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, στις χριστουγεννιάτικες γιορτές, εμφανίζονται οι πιο έντονες ημικρανίες.

Οι διακυμάνσεις του ωραρίου του ύπνου, η έκθεση σε εορταστικές τροφές όπως το παλιό τυρί, η σοκολάτα και το οινόπνευμα, μπορούν να φέρουν ημικρανίεςΟι γιατροί εξακολουθούν να ερευνούν τις βιολογικές αιτίες που προκαλούν τις ημικρανίες και φαίνεται πως αυτές είναι αποτέλεσμα πολύ ευαίσθητων αλλαγών – πολύ μικρότερων από τους τακτικούς πονοκεφάλους.

«Πιστεύεται ότι οι παράγοντες ενεργοποίησης μεταβάλλουν το περιβάλλον του εγκεφάλου και την ομοιόσταση, καθιστώντας έναν ασθενή πιο ευάλωτο σε μια επίθεση ημικρανίας» δηλώνει η Sarah Vollbracht, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine Bronx, στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως το κρύο, η βροχή και η χιονοθύελλα, συμπίπτουν με υψηλότερη συχνότητα ημικρανιών σε πολλούς ασθενείς.

«Οι παράγοντες του καιρού μπορεί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να λειτουργούν αθροιστικά για να προκαλέσουν πονοκέφαλο» λέει ο Brian Grosberg, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας του Ινστιτούτου Hartford HealthCare Ayer Neuroscience στο Connecticut. Ενώ μια προσωρινή ψιλή βροχή μπορεί να μην αρκεί για να προκαλέσει ημικρανία, μπορεί να το καταφέρει μαζί με έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα.

Καιρός και ύπνος

Εάν λοιπόν οι ημικρανίες σάς φαίνεται ότι είναι πιο συχνές τους χειμερινούς μήνες, αυτό δεν είναι στη φαντασία σας.

Άλλοι συνήθεις ενεργοποιητές μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το άγχος ενός ταξιδιού – συν οι μεταβολές της πίεσης κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού -, οι διακυμάνσεις του ωραρίου του ύπνου, η έκθεση σε «εορταστικές» τροφές όπως το παλιό τυρί, η σοκολάτα και το οινόπνευμα, μπορούν να επιφέρουν ημικρανίες, λένε οι δύο εμπειρογνώμονες. Επίσης, αν παραλείψετε ένα γεύμα για να έχετε το βράδυ «χώρο» για το μεγάλο δείπνο των διακοπών, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα επιφέρουν αυτόματα τα συμπτώματα. Συχνά η πυροδότηση γίνεται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο κακός ύπνος σε μια ημέρα που πέφτει η βαρομετρική πίεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης