Σουηδοί χειρουργοί αντικατέστησαν την πάσχουσα φλέβα ενός δεκάχρονου κοριτσιού με μια νέα, η οποία δημιουργήθηκε από τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού.

Η νεαρή ασθενής είχε ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος μεταξύ των εντέρων και του ήπατος. Οι γιατροί πήραν μια φλέβα από έναν δότη (μετά θάνατον) και την «απογύμνωσαν» με ειδικές τεχνικές στο εργαστήριο από τα δικά της κύτταρα (δηλαδή από τα κύτταρα του δότη), με αποτέλεσμα να απομείνει μόνο το εκμαγείο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, την «εμβάπτισαν» σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που ελήφθησαν από τον μυελό των οστών της ασθενούς. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου ήταν μια νέα φλέβα, που κατά μια έννοια παράχθηκε από τα κύτταρα του ίδιου του παιδιού.

Η μεταμόσχευση αυτής της φλέβας στη θέση της πάσχουσας είχε διπλό όφελος για το κορίτσι. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τους γιατρούς του Πανεπιστημίου του Gothenburg και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Shalgrenska, μετά τη μεταμόσχευση η ποιότητα της ζωής του κοριτσιού έχει βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης, χάρη σε αυτήν την τεχνική, δεν χρειάστηκε να παρθεί μια φλέβα προς μεταμόσχευση από το σώμα της 10χρονης, π.χ. από το πόδι ή τον λαιμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης