Η σοβαρή λοίμωξη Covid-19 πολύ σπάνια εμφανίζεται σε μωρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων. Η έρευνα των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Imperial Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health», μελέτησε όλα τα μωρά ηλικίας έως ενός μηνός στη Βρετανία τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία κατά το πρώτο πανδημικό κύμα του Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι μόνο 66 μωρά χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και θεραπεία λόγω σοβαρής Covid-19.

Η αναλογία ήταν ένα μωρό ανά 1.785 γεννήσεις ή το 0,06% των συνολικών νεογνών. Σχεδόν τα μισά μωρά (το 45%) που ανέπτυξαν σοβαρή Covid-19 ανήκαν σε μειονότητες, ενώ το ένα τέταρτο (24%) γεννήθηκαν πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα της κύησης (ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των πρόωρων τοκετών στον γενικό πληθυσμό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο για τα 17 από τα 66 μωρά υπήρχε η υποψία ότι κόλλησαν τον κορωνοϊό από τη μητέρα τους κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννησή τους. Επτά από αυτά τα 17 μωρά εμφάνισαν Covid-19, παρόλο που είχαν χωριστεί από τις μητέρες τους αμέσως μετά τη γέννα. Έξι μωρά εκτιμάται ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά την παραμονή τους στην κλινική.

Η μελέτη δείχνει ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό νεογνών με σοβαρή Covid-19 θα χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή αναπνευστική υποστήριξη (36%), σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά (13%). Παρ’ όλα αυτά, η σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό στα νεογνά είναι πολύ σπάνια. Κανένα μωρό δεν πέθανε από την Covid-19 και σχεδόν όλα ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρις Γκέιλ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial δήλωσε ότι «γονείς και υποψήφιοι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως τα μωρά τους αρρωστήσουν με Covid-19. Η νέα μελέτη παρέχει κάποια καθησυχαστικά στοιχεία, καθώς δείχνει ότι η σοβαρή Covid-19 στα νεογνά είναι πολύ σπάνια. Τα περισσότερα μωρά θα αναπτύξουν μόνο ήπια συμπτώματα, όταν μολυνθούν από τον ιό, ενώ αναρρώνουν πλήρως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι ερευνητές ανέφεραν ότι, εάν μία μητέρα βγει θετική σε τεστ κορωνοϊού, δεν χρειάζεται το μωρό της να χωριστεί από αυτή. Τα κυριότερα συμπτώματα της Covid-19 στα μωρά είναι υψηλός πυρετός, δυσκολία διατροφής, εμετοί, καταρροή, βήχας και λήθαργος.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης