Νέα συσκευή υπόσχεται να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από τις βασανιστικές εμβοές. Η συσκευή αυτή κάνει τον εγκέφαλο να σταματά τη δημιουργία των «φανταστικών» ήχων, εκπέμποντας ήχους στον ασθενή μέσω ακουστικών. Οι πρώτες δοκιμές της νέας θεραπείας, που ονομάζεται Acoustic Coordinated Reset, έδειξαν ότι αυτή μειώνει την ένταση των εμβοών σε επτά στους δέκα ασθενείς.

Οι ερευνητές του κέντρου «Julich» στη Γερμανία, σύμφωνα με την espressonews.gr, πιστεύουν ότι η αναπαραγωγή από πραγματική ηχητική πηγή των ήχων που παράγει ο εγκέφαλος μπορεί να εμποδίσει τα ακουστικά εγκεφαλικά κύτταρα να δημιουργούν τους θορύβους-φαντομάδες, δηλαδή τις εμβοές. Με το σύστημα Acoustic Coordinated Reset ο εγκέφαλος καταφέρνει να «ξεμάθει» τις νευρολογικές διαδικασίες που τον κάνουν να παράγει τις εμβοές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να ακούσουν μια σειρά ήχους και να υποδείξουν ποιος είναι πιο κοντά στις εμβοές τους. Ο τόνος που επέλεγαν καταγραφόταν σε CD το οποίο άκουγαν με ακουστικά τέσσερις με έξι ώρες την ημέρα για δώδεκα εβδομάδες.

Για τέσσερις εβδομάδες σταμάτησαν να τον ακούν και στη συνέχεια άρχισαν και πάλι, αλλά πιο αραιά, για είκοσι δύο εβδομάδες. Στο τέλος οι επτά στους δέκα ασθενείς δήλωσαν ότι οι εμβοές τους ήταν πιο χαμηλής έντασης και λιγότερο ενοχλητικές, σε μερικές περιπτώσεις και κατά 50%.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης