Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με καφεΐνη όταν ασκείστε με ζεστό καιρό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφροπάθειας ενώ δεν είναι η ιδανική λύση για ενυδάτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, στη Νέα Υόρκη, μελέτησε υγιείς ενήλικες σε εργαστηριακό περιβάλλον που μιμείται την εξωτερική εργασία σε μια γεωργική περιοχή σε ζεστή μέρα (35 βαθμούς Κελσίου).

Οι εθελοντές ολοκλήρωσαν έναν κύκλο άσκησης διάρκειας μίας ώρας, αποτελούμενο από 30 λεπτά διάδρομο και τρεις διαφορετικές δραστηριότητες πέντε λεπτών (ανύψωσης βαρών, επιδεξιότητας και δεματοποίησης).

Μετά από τα 45 λεπτά άσκησης, οι εθελοντές παρέμειναν για 15 λεπτά στην ίδια αίθουσα, ενώ έπιναν 350 γραμμάρια είτε αναψυκτικού με φρουκτόζη και καφεΐνη είτε νερό. Μετά το διάλειμμα, επαναλάμβαναν τον κύκλο τρεις φορές για συνολικά 4 ώρες. Πριν να φύγουν από το εργαστήριο, οι εθελοντές έλαβαν περισσότερο υγρά: o όγκος ήταν είτε 1 λίτρο ή το 115% αυτού που χάθηκε μέσω της εφίδρωσης, όποιο το ποσό ήταν μεγαλύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τους δείκτες νεφρικής βλάβης πριν, αμέσως μετά και 24 ώρες μετά από κάθε δοκιμή. Όλοι οι εθελοντές συμμετείχαν σε δοκιμές αναψυκτικών και νερού.

Καλύτερη ενυδάτωση με το σκέτο νερό

Η ερευνητική ομάδα βρήκε υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα και χαμηλότερο ποσοστό σπειραματικής διήθησης – δείκτες για νεφρικό τραύμα – μετά τη δοκιμή με αναψυκτικά. Αυτές οι προσωρινές αλλαγές δεν συνέβησαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν νερό.

Επιπλέον, τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης (vasopressin) στο αίμα των συμμετεχόντων, μια αντιδιουρητική ορμόνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ήταν υψηλότερα. Επίσης οι εθελοντές ήταν ήπια αφυδατωμένοι μετά τη δοκιμή των αναψυκτικών.

Η κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση υπό θερμότητα δεν προσφέρει επαρκή ενυδάτωση, εξήγησαν οι ερευνητές. Συνεπώς, η κατανάλωση αναψυκτικών για ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να μην είναι ιδανική.

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να διακρίνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών κατά τη διάρκεια άσκησης σε θερμό περιβάλλον και τη σχέση της με τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology — Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης