Ελβετία: «Πολλές» χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον νέο κοροναϊό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 20:13
Ελβετία: «Πολλές» χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον νέο κοροναϊό

Το GPMB, ένα διεθνές όργανο ελέγχου που εδρεύει στη Γενεύη, προειδοποίησε σήμερα πως πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περίπου 15 χώρες.

Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο Π.Ο.Υ.

Ανέδειξε, επίσης, τη «διαφάνεια της Κίνας σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, και τη «σημαντική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πληγεισών χωρών» από την επιδημία.

Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή. Επιπλέον, ο οργανισμός αυτός «καλεί αμέσως τους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες».

«Όλες οι χώρες και οι τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν πληγεί, πρέπει επειγόντως να αφιερώσουν πόρους για να ενισχύσουν η καθεμιά τις απαραίτητες δυνατότητες προετοιμασίας», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου, ενώ προστίθεται ότι πρέπει να μπορούν να «προλαμβάνουν, να εντοπίσουν, να ενημερώνουν και να ανταποκρίνονται στην επιδημία».

Ο απολογισμός της επιδημίας ανέβηκε στους 170 νεκρούς σήμερα στην Κίνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 20:13