Ζήσης Ψάλλας

Μια κλινική δοκιμή από ερευνητές του Πανεπιστημίου La Trobe, της Μελβούρνης, και Έλληνες συναδέλφους τους έδειξε ότι τα ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

​Η ομάδα των παιδιών που έτρωγε ψάρια είχε μειώσει τη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδεςΗ επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ, La Trobe, δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και εξέλιξη του άσθματος στα παιδιά και τώρα έχουμε αποδείξεις ότι είναι επίσης δυνατό να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του άσθματος μέσω της υγιεινής διατροφής», ανέφερε η κα Παπαμιχαήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη δείχνει ότι τρώγοντας ψάρια μόνο δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειωθεί σημαντικά την φλεγμονή των πνευμόνων σε παιδιά με άσθμα.

Η επικεφαλής της Σχολής Συμμαχιών Υγείας στο La Trobe, καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιόπουλος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. «Μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που είναι υψηλή σε φυτικά τρόφιμα και λιπαρά ψάρια θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά», δήλωσε.

Ψάρια και μεσογειακή διατροφή

Ο αναπληρωτής καθηγητής Bircan Erbas, από τη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe, που είναι ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, είπε: «Το άσθμα είναι η πιο συχνή αναπνευστική νόσος στους νέους και ένας από τους κύριους λόγους για τις νοσηλείες και επίσκεψης στα τμήματα έκτακτης ανάγκης για παιδιά». Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, το ποσοστό του άσθματος σε όλο τον κόσμο παραμένει υψηλό. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσουμε νέες θεραπείες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παράλληλα με τα συμβατικά φάρμακα για το άσθμα».

 Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Ελλάδα, και ειδικότερα από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών, που είχαν ήπιο άσθμα. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ελλάδα χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες και έδωσαν οδηγίες στα μισά να τρώνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών (τουλάχιστον 150 γραμμαρίων) στο πλαίσιο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής κάθε εβδομάδα για έξι μήνες. Τα υπόλοιπα παιδιά ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους. Στο τέλος της δοκιμής, βρέθηκε ότι η ομάδα που έτρωγε τα ψάρια είχε μειώσει τη βρογχική φλεγμονή τους κατά 14 μονάδες – πάνω από 10 μονάδες είναι σημαντικές σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης