Η επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού είναι το μεγαλύτερο όνειρο πολλών νέων ζευγαριών, που έχουν αποφασίσει να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Είναι, όμως, μόνο η απόφαση αρκετή για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου και για να γεμίσει ένα σπίτι με παιδικά χαμόγελα; Η πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, κρύβει, δυστυχώς, εμπόδια που οδηγούν μακριά από ό,τι έχει ένα ζευγάρι στο μυαλό του. Και αυτό γιατί τα πάντα δεν έρχονται μόνα τους, ούτε αρκεί μία μεγάλη επιθυμία ή ένας σωστός οικογενειακός προγραμματισμός, για να μπορέσουν δύο άνθρωποι να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, εν μέσω εποχών και συνθηκών που δυσκολεύουν στόχους, σχέδια, ακόμη και όνειρα ζωής. Πέρα από άλλα εμπόδια, που μπορεί να αφορούν οικονομικά ζητήματα, έλλειψη στήριξης και βοήθειας ή και ανασφάλεια που μπορεί να προέρχεται ακόμη και από τον τόπο διαμονής πολλών ζευγαριών και την πρόσβαση σε κατάλληλες υποδομές, ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που μπορεί να τους στερεί από το να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους παιδί σχετίζεται με προβλήματα υπογονιμότητας.
 

Μία πραγματικότητα που δεν αποτελεί πια εξαίρεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο, έχοντας αντίκτυπο στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 48 εκατ. ζευγάρια και 186 εκατ. άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας παγκοσμίως. Καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα προέρχονται από προβλήματα που ενδέχεται να περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές, βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα, κακή ποιότητα ωαρίων ή σπερματοζωαρίων κ.ά. Όταν τα προβλήματα που αφορούν την υπογονιμότητα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα ζευγάρια, με τη βοήθεια της επιστήμης.
 


 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει λύσεις και επιλογές για τον καθένα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία διαδικασία γονιμοποίησης που συντελείται εκτός του γυναικείου σώματος, και μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετούς τρόπους και ανάλογα με το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει η γυναίκα ή ο άνδρας από το ζευγάρι. Έτσι, για παράδειγμα, η πιο απλή λύση, που είναι η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, μπορεί να αξιοποιήσει το ωάριο που παράγει η γυναίκα κατά τη μηνιαία ωορρηξία της, χωρίς να χρειάζεται εκείνη να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το 1978, ήταν αποτέλεσμα παρακολούθησης ενός φυσικού κύκλου χωρίς φαρμακευτική διέγερση για την ανάπτυξη του ωαρίου.
 

Σε περιπτώσεις που αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να αποδώσει, αξιοποιείται η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), που χρησιμοποιεί φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για την ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων ταυτόχρονα. Κατά τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια στο περιβάλλον του εργαστηρίου και όχι στις σάλπιγγες της γυναίκας.
 

Μία άλλη μέθοδος που μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε δύσκολες καταστάσεις είναι η μικρογονιμοποίηση, που συνιστάται όταν υπάρχουν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και το πρόβλημα αφορά, συνήθως, καταστάσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Στη μικρογονιμοποίηση, ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται μέσα στο ωάριο μέσω μικροχειρισμού στο εργαστήριο, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.
 

Η επιστήμη προσφέρει, βέβαια, συνεχώς λύσεις και νέες τεχνικές που μπορούν να προσφέρουν στα ζευγάρια επιλογές, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή άλλους παράγοντες όπως η ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικευμένοι γιατροί και επιστήμονες είναι σε θέση να προτείνουν τις κατάλληλες διαδικασίες στο κάθε ζευγάρι ξεχωριστά, αφού προηγηθεί πλήρης ιατρικός έλεγχος.

Στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια και στις οικονομικές δυσκολίες

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πρωτοβουλίες και οργανώσεις που στηρίζουν τα νέα ζευγάρια, προσφέροντας τρόπους ώστε να καλύψουν όλες τις ανησυχίες τους και να τους στηρίξουν σε όλα εκείνα που χρειάζονται για να προχωρήσουν στις απαραίτητες θεραπείες που μπορεί να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Be-Live αποτελεί ένα παράδειγμα τέτοιου οργανισμού που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση και την εξασφάλιση θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες. Προτεραιότητα παρέχεται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει έμπρακτη στήριξη στα ζευγάρια ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
 

Η Be-Live αποτελεί συνεργάτη της Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια – μια πρωτοβουλία της Τράπεζας που προσφέρει προνόμια σε νέους γονείς που αποκτούν παιδί από την 01.04.2021 και ζουν μόνιμα σε ακριτικές περιοχές από τον Έβρο ως το Καστελόριζο. Πιο συγκεκριμένα, τα προνόμια αφορούν νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά και ζουν στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, δηλαδή στα ανατολικά σύνορα της χώρας, όπου οι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν πιο δύσκολη πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές.

Μέσω του προγράμματος, εκτός της δυνατότητας που τους προσφέρεται να καλυφθεί το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι νέοι γονείς έχουν πρόσβαση σε εκπτώσεις, διευκολύνσεις και αγαθά. H Eurobank συνεργάζεται και με άλλες MKO, όπως την Αποστολή, που προσφέρει βρεφικά πακέτα με πολλά βασικά είδη για τα νεογέννητα παιδιά των ακριτικών περιοχών, αλλά και την οργάνωση Μαζί για το Παιδί για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11525 και ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς γονείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης