Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Ο Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μιλάει στο zougla.gr για το τι είναι ο καθημερινός πόνος, ποιες είναι οι αιτίες του και ποια η θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει ο κ. Σκληρός, το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση του πόνου είναι η ορθή διάγνωση της αιτίας του. Ο πόνος είναι πάντα το αποτέλεσμα (σύμπτωμα) μιας παθολογικής κατάστασης που τον προκαλεί. Ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα «καμπανάκι» του οργανισμού μας που θέλει να μας προειδοποιήσει για κάτι. Ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα, σύνθετο και πολυδιάστατο. Αποτελεί μια δυσάρεστη αισθητική εμπειρία που προειδοποιεί για υποκείμενο νόσημα και κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά.  

Σύμφωνα με τον κ. Σκληρό, για τη θεραπεία είναι σημαντικό ο θεράπων ιατρός να αποφασίσει κατά πόσον πρόκειται για οξείας μορφής πόνο ή για χρόνιας μορφής πόνο.

Παράλληλα, θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τον πόνο και ανάλογα να αρχίσει την ειδική θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει δύο συνιστώσες. Αρχικά είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που τον προκαλεί και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθούν φάρμακα που καταστέλλουν το αίσθημα του πόνου. Τα ειδικά φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο ονομάζονται αναλγητικά, αλλά και τα μη στεροειδή φάρμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σκληρού στη «Ζούγκλα»:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης