Στην εποχή της μαζικοποίησης της παραγωγής τροφίμων, το μεγάλο ζητούμενο είναι, εκτός από τη διατήρηση της ποιότητας στο φαγητό που τρώμε ή παραγγέλνουμε απ΄ έξω, η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που βλέπουμε στο πιάτο μας προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή της δικής μας κουζίνας. Δυστυχώς, στις μέρες μας, όσο απαραίτητη κι αν είναι αυτή η συνθήκη παραγωγής, που επηρεάζει πρωτίστως την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι καθόλου δεδομένη. 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δρα Ανδρέα Σουλιώτη, Τεχνολόγο Τροφίμων, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, ο οποίος μας εξήγησε τη σημασία και τις βασικές παραμέτρους στην τήρηση αυτών των κανόνων, που «εξασφαλίζουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές, από βιολογικούς, φυσικούς και χημικούς κινδύνους, αλλά και από άλλους νέους κινδύνους όπως η νοθεία στα τρόφιμα». «Είναι απαραίτητο να υπάρχει αυτή η κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων από όλο το προσωπικό» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Ανδρέας Σουλιώτης μάς ενημερώνει και για τη μέθοδο της τροποποιημένης ατμόσφαιρας, που εξασφαλίζει τη μακρόχρονη προστασία των τροφίμων από τη στιγμή που παρασκευάστηκαν, έτσι ώστε αυτά όταν σερβίρονται να διατηρούν όχι μόνο την αρχική τους ποιότητα, αλλά τη γεύση και την εμφάνισή τους. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η επέκταση της διάρκειας ζωής του προϊόντος ακόμα και κατά 20-25 μέρες.

«Με την τροποποιημένη ατμόσφαιρα αφαιρείται το οξυγόνο, που είναι ο κύριος παράγοντας που αλλοιώνει οργανολογικά το προϊόν και προκαλεί οξειδώσεις. Ουσιαστικά αλλάζει η σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα και έτσι επιτυγχάνεται αυτή η μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανικά χαρακτηριστικά του φαγητού» εξηγεί ο Ανδρέας Σουλιώτης, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την τήρηση της υγιεινής διαδικασίας και την επιλογή των πρώτων υλών. 

Δείτε τις δηλώσεις του Ανδρέα Σουλιώτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Επιγραμματικά τα οφέλη της τροποποιημένης ατμόσφαιρας είναι τα εξής:

-Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας

-Περιορισμός των μικροβιακών αλλοιώσεων

-Διατήρηση της γεύσης και του αρώματος

-Κατάργηση χρήσης χημικών συντηρητικών

-Περιορισμός της οξείδωσης των βιταμινών και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών.

Πρόκειται ωστόσο για μια ακριβή μέθοδο που δεν χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες, αλλά όσες το κάνουν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά της.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η νέα αλυσίδα διανομής φαγητού Why Fai, που εγγυάται παράλληλα ότι ο τελευταίος άνθρωπος που πιάνει τη μερίδα σας είναι ο σεφ , και έτσι δεν χρειάζεται να… απολυμάνετε το πιάτο, ούτε να κοιτάτε με καχυποψία τον διανομέα ή τον υπάλληλο που το σερβίρει.

Μπορείτε να παραγγείλετε το φαγητό σας και από την εφαρμογή e-food:

Ερυθρός Σταυρός Σεβαστουπόλεως 104

Κολωνάκι, Μαρασλή 27

Αμπελόκηποι, Λεωφ. Αλεξάνδρας 215

Μάθετε περισσότερα εδώ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης