Μερικοί από τους ίδιους δείκτες αίματος που ανεβαίνουν έπειτα από καρδιακή προσβολή αυξάνονται επίσης σε ερασιτέχνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ειδικά σε εκείνους που κάνουν πλήρη μαραθώνιο.

Αυτό βρήκε μια μικρή ισπανική μελέτη που εξέτασε μη επαγγελματίες δρομείς πριν και ύστερα από αγώνες 10 χλμ., μισό μαραθώνιο και πλήρη μαραθώνιο. Διαπίστωσε ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπονίνη, η οποία υποδηλώνει βλάβη στον καρδιακό μυ, ανεβαίνει πολλές φορές πάνω από τα κανονικά της επίπεδα έπειτα από έναν πλήρη μαραθώνιο. Δεν είναι σαφές εάν αυτό αντιπροσωπεύει μακροπρόθεσμη ζημιά, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Circulation».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η αύξηση των επιπέδων τροπονίνης υποδηλώνει ότι οι μαραθώνιοι ασκούν μεγάλη πίεση στην καρδιά«Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι το καρδιακό στρες κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου είναι υψηλότερο από το καρδιακό στρες που προκαλείται από το τρέξιμο μικρότερης απόστασης, τουλάχιστον σε αθλητές με χαμηλή εμπειρία και επίπεδο κατάρτισης» δήλωσε ο Juan Del Coso από το Πανεπιστήμιο Camilo Jose Cela στη Μαδρίτη.

Η μελέτη προέκυψε από προηγούμενες εργασίες που εξέτασαν τον αντίκτυπο της άσκησης αποστάσεων σε άλλους μυς στο σώμα των ερασιτεχνών οι οποίοι δεν είναι προπονημένοι τόσο σκληρά όσο οι επαγγελματίες. «Βρήκαμε μια σχέση μεταξύ έλλειψης εκπαίδευσης και υψηλών επιπέδων μυϊκής βλάβης και αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι αυτή η βλάβη στους σκελετικούς μυς θα μπορούσε να συμβεί και στις μυϊκές ίνες της καρδιάς» δήλωσε ο Del Coso. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πρακτικές εφαρμογές της έρευνας είναι ότι οι δυνητικοί δρομείς μαραθωνίου θα πρέπει να προετοιμάζονται με επαγγελματία προπονητή και να αγωνίζονται ύστερα από επαρκές εκπαιδευτικό υπόβαθρο και με προγραμματισμένες στρατηγικές διατροφής και ενυδάτωσης.

Απαραίτητη η προετοιμασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Del Coso και οι συνεργάτες του μέτρησαν αρκετούς βιοδείκτες στο αίμα 63 εθελοντών, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 37 ετών, πριν από τους αγώνες και πάλι 10 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των αγώνων. Δύο βιοδείκτες έδειξαν μικρές αυξήσεις αλλά οι καρδιακές τροπονίνες αυξήθηκαν δραματικά με την αυξανόμενη απόσταση.

Η αύξηση των επιπέδων τροπονίνης υποδηλώνει ότι οι μαραθώνιοι ασκούν μεγάλη πίεση στην καρδιά. Άλλες μελέτες που εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς (MRI) των δρομέων έδειξαν ότι μπορούν να γίνουν πολύ διευρυμένες μετά τον αγώνα. Υπάρχει η ανησυχία ότι οι μαραθώνιοι μπορεί να προκαλούν ουλές στην καρδιά και ίσως προβλήματα ρυθμού της.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα της τροπονίνης «γενικά σχετίζονται με μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη», δήλωσε ο Alan Wu, καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και εργαστηριακός διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο. Πάντως, η άσκηση είναι καλή για την υγεία της καρδιάς, είπε ο Wu, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Αλλά μπορεί οι δρομείς να ξεπεράσουν αυτό που είναι αποδεκτό για αυτούς. Και ίσως υπάρξει κάποια καρδιακή βλάβη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης