Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις συμβαδίζουν στενά με τις αλλαγές στη διατροφή, ακόμη και μέσα σε ένα μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν δεν είστε συνεπείς σχετικά με τα υγιεινά τρόφιμα που τρώτε, οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παραγόντων θα κυμανθούν», δήλωσε ο Wayne Campbell, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Ακόμα και βραχυπρόθεσμα, οι επιλογές του φαγητού σας επηρεάζουν το εάν θα έχετε καλά αποτελέσματα στην επόμενη επίσκεψη στο γιατρό σας».

​Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα άρχισε να βελτιώνεται η υγεία των συμμετεχόντων μετά την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφήςΗ αποτυχία να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή δεν είναι κάτι σπάνιο, είναι ο κανόνας, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Για να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι διατροφικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, η ομάδα του Campbell εξέτασε δύο προηγούμενες μελέτες (με επικεφαλής τον ίδιο). Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν είτε ένα πρότυπο διατροφής τύπου DASH (Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) είτε ένα πρότυπο κατανάλωσης μεσογειακού στυλ.

«Το πρότυπο κατανάλωσης DASH επικεντρώθηκε στον έλεγχο της πρόσληψης νατρίου, ενώ το μεσογειακό στυλ επικεντρώθηκε στην αύξηση των υγιεινών λιπών», δήλωσε ο Lauren O’ Connor, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Και τα δύο πρότυπα κατανάλωσης ήταν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής για πέντε ή έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μετρήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου τους. Επανήλθαν στη συνήθη διατροφή τους για τέσσερις εβδομάδες και επέστρεψαν για έλεγχο. Αφού υιοθέτησαν ξανά ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής για άλλες πέντε ή έξι εβδομάδες, αξιολογήθηκαν για τους παράγοντες κινδύνου για τελευταία φορά.

Γρήγορα τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν αυτά που αναμένονταν. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα άρχισε να βελτιώνεται η υγεία των συμμετεχόντων μετά την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Χρειάζονται μόνο λίγες εβδομάδες υγιεινής διατροφής για τη δημιουργία χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

 «Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προσπαθήσουν ξανά εάν αποτύχουν στην πρώτη τους προσπάθεια να υιοθετήσουν ένα υγιεινό πρότυπο κατανάλωσης», δήλωσε ο Campbell. «Φαίνεται ότι το σώμα σας δεν πρόκειται να γίνει ανθεκτικό στις επιδράσεις που προωθούν την υγεία αυτού του τρόπου δίαιτας μόνο και μόνο επειδή το δοκιμάσατε και δεν ήταν επιτυχημένο την πρώτη φορά. Η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσετε το υγιές πρότυπο, αλλά εάν ξεφύγετε, προσπαθήστε ξανά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης