​Το Staphlococcus epidermidis είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο σε κοινή θέαΖήσης Ψάλλας

Ο επιδερμικός Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus epidermidis) είναι μια σημαντική αιτία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά συχνά παραβλέπεται από κλινικούς ιατρούς και επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Milner Center for Evolution στο Πανεπιστήμιο του Bath προειδοποιούν ότι η απειλή από το Staphylococcus epidermidis, πρέπει να ληφθεί σοβαρότερα υπόψη και να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες προφυλάξεις για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σύνολο 61 γονιδίων που επιτρέπουν σε αυτό το συνήθως αβλαβές βακτήριο του δέρματος να προκαλέσει ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Ελπίζουν ότι με την κατανόηση του γιατί ορισμένα στελέχη του S. epidermidis προκαλούν ασθένεια υπό ορισμένες περιστάσεις, θα μπορούσε στο μέλλον να εντοπιστεί ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από ασθενείς που υπέστησαν λοιμώξεις μετά από αντικατάσταση άρθρωσης ισχίου ή γόνατος και λειτουργίες στερέωσης κατάγματος. Στη συνέχεια συγκρίθηκε η γενετική ποικιλία σε όλα τα γονιδιώματα των βακτηρίων που βρέθηκαν στα δείγματα από άρρωστα και υγιή άτομα. Εντοπίστηκαν 61 γονίδια στα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, τα οποία δεν υπήρχαν στα περισσότερα υγιή δείγματα. Υπήρχε όμως ένας μικρός αριθμός υγιών ατόμων που βρέθηκαν να φέρουν την πιο θανατηφόρα μορφή των βακτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γονίδια που προκαλούν ασθένειες βρέθηκε ότι βοηθούν το βακτήριο να αναπτυχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση του ξενιστή και να γίνει κολλώδης η επιφάνεια του κυττάρου έτσι ώστε οι οργανισμοί να σχηματίσουν βιοφίλμ. Όλα αυτά κάνουν το στέλεχος ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Εντοπισμός των ασθενών που κινδυνεύουν

Ο καθηγητής Sam Sheppard, Διευθυντής Βιοπληροφορικής στο Milner Center for Evolution στο Πανεπιστήμιο του Bath, που ήταν επικεφαλής της έρευνας είπε: «Το Staphlococcus epidermidis είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο σε κοινή θέα. Αγνοούνταν κλινικά επειδή συχνά υποτίθεται ότι είναι μολυσματικό σε εργαστηριακά δείγματα ή γινόταν αποδεκτό ως ένας γνωστός κίνδυνος κατά τη χειρουργική επέμβαση. Οι μεταχειρουργικές λοιμώξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η μόλυνση αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τον κίνδυνο εάν αυτό είναι δυνατόν. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος κινδυνεύει περισσότερο από τη μόλυνση, μπορούμε να στοχεύσουμε αυτούς τους ασθενείς με πρόσθετες προφυλάξεις υγιεινής προτού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης