Ανεπάρκεια ασβεστίου και τα αίτιά της

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012, 11:16
Ανεπάρκεια ασβεστίου και τα αίτιά της
Παρά το γεγονός ότι ασβέστιο λαμβάνουμε από πολλές πηγές, παρατηρείται συχνά ανεπάρκεια. Μερικά αίτια :

• Δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως ευαισθησία στο γάλα
• Μη ισορροπημένες δίαιτες
• Αποχή από τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο λόγω υψηλής χοληστερίνης
• Χρόνιες θεραπείες της δυσκοιλιότητας
• Δίαιτες πολύ πλούσιες σε οξαλικά άλατα (σπανάκι και πράσινα λαχανικά, σοκολάτα, κακάο)
• Μεγάλη κατανάλωση φωσφορικών αλάτων (αναψυκτικά)
• Μεγάλη κατανάλωση καφέ (συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποβολή μέσω των ούρων)
• Μεγάλη κατανάλωση κρέατος (όπως κι ο καφές)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού
• Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
• Το κάπνισμα

Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου συνιστάται σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες από τυριά και γαλακτοκομικά, είναι παχύσαρκα, έχουν υψηλή χοληστερίνη, έχουν ευαισθησία στο γάλα, έχουν εμφανίσει οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Συνίσταται η λήψη των συμπληρωμάτων αμέσως μετά το γεύμα. Επίσης, η αλόγιστη ημερήσια πρόσληψη θα οδηγήσει μόνο στην αποβολή της πλεονάζουσας ποσότητας. Επίσης, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το αν πρέπει και πότε να λαμβάνεται συμπλήρωμα αν λαμβάνετε θεραπευτική αγωγή για σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση, συγκεκριμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης ,της επιληψίας, καθώς και κορτικοστεροειδή και κάποια αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες).

Απορροφητικότητα

Σε κάθε περίπτωση η απορρόφηση του ασβεστίου σχετίζεται με την επάρκεια βιταμίνης D. Χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα συμπληρώματα περιέχεται και βιταμίνη D.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: mariannavlachou.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012, 11:19