Πάνω από 420 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το claw back για το νοσοκομειακό φάρμακο, το ποσό δηλαδή που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της δαπάνης. Αυτή είναι η εκτίμηση για το 2018, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.

Ειδικότερα, η υπέρβαση κατανέμεται σε 360 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ και σε 60 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για αύξηση κοντά στο 50% σε σχέση με το περσινό claw back που κατέβαλε η φαρμακοβιομηχανία για το νοσοκομειακό φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός λογαριασμός όμως ανεβαίνει πολύ, αφού το claw back για το 2018 της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ και μαζί με το rebate η επιβάρυνση φτάνει στο 1,4 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχει η δικαιολογία της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, αφού υπάρχουν διοικητές οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των προϋπολογισμών. Πώς γίνεται, λοιπόν, να ξεφεύγουν από τους προϋπολογισμούς τους και να μην υπάρχουν επιπτώσεις, είναι το ερώτημα που θέτουν.

Από την άλλη, η αύξηση και του νοσοκομειακού claw back είναι μία ακόμα απόδειξη ότι είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας υπολογίζουν ότι η επαναφορά της δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα σημαίνει αύξηση 500 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμμεση διόρθωση επιτυγχάνεται, επίσης, με εξαίρεση των εμβολίων και των προϊόντων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back. Τα μεν εμβόλια ανήκουν στον τομέα της πρόληψης, οπότε πρέπει να ενταχθούν στις δαπάνες της πρόνοιας, τα δε παράγωγα αίματος αποτελούν ανελαστική και προσδιορισμένη ανάγκη, οπότε δεν γίνεται να υπάρξει προκλητή ζήτηση.

Επίσης, μέχρι να επανέλθει η φαρμακευτική δαπάνη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να αρθεί το μέτρο του claw back, η φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα εντός πατέντου φάρμακα, τα φάρμακα εκτός καθεστώτος προστασίας και τα γενόσημα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μένει άπραγη παρακολουθώντας το claw back να ανεβαίνει, αφού το… λογαριασμό πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους στον κλάδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης