Ζήσης Ψάλλας

Στον κόσμο των superbugs -τα βακτήρια που έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά- το Clostridioides difficile προκαλεί διάρροια και κολίτιδα. Και είναι από τα πιο επίμονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013 τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών αποκάλεσαν το Clostridioides difficile «επείγουσα απειλή» διότι προκάλεσε 30.000 θανάτους το 2011. Το βακτήριο συχνά προσβάλει ασθενείς άνω των 65 ετών που νοσηλεύονται και λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.

Κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί η μετρονιδαζόλη έχει αποτύχει

Μετά από 30 χρόνια, το πιο συχνά συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμησή του βακτηρίου, η μετρονιδαζόλη, γνωστή συνήθως με το εμπορικό σήμα Flagyl, δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματική όσο ήταν στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν ποιες γενετικές αλλαγές συνέβησαν για να προκαλέσουν αυτή την αντίσταση ώστε να βρουν νέα φάρμακα για αυτά τα βακτηρίδια.

«Το C. diff έχει ένα δισεκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους για γίνει ανθεκτικό στη μετρονιδαζόλη», δήλωσε ο Kevin Garey, καθηγητής φαρμακευτικής πρακτικής.

Σε μια μόλυνση, μπορεί ένα δισεκατομμύριο βακτήρια να ευδοκιμούν, και αν ένα μόνο από αυτά είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να το ξεπεράσει αυτό, μπορεί να επεκταθεί. Έτσι συμβαίνει με την μετρονιδαζόλη.

Τον Απρίλιο του 2018, η Εταιρεία Λοιμωδών Νόσων και η Εταιρεία για την Επιδημιολογία της Υγεία, στις ΗΠΑ, δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του C. diff μετά την ανακάλυψη αποτυχιών θεραπείας που σχετίζονται με τη μετρονιδαζόλη.

«Μεταξύ του 2010 και του 2017 υπήρξε μια επιδημία του C. diff», δήλωσε ο Garey.

Άγνωστοι οι λόγοι αποτυχίας

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές απέρριψαν τη μετρονιδαζόλη υπέρ δύο άλλων φαρμάκων που είχαν καλύτερες επιδόσεις: την βανκομυκίνη και την φιδαξομυκίνη. Αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι δαπανηρά.

Ωστόσο, οι συστάσεις των κατευθυντήριων γραμμών έχουν αμφισβητηθεί επειδή δεν απάντησαν στο γιατί υπάρχει αυτή η αποτυχία.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί η μετρονιδαζόλη έχει αποτύχει. Λόγω έλλειψης καλής επιστημονικής κατανόησης, οι συστάσεις για την αντιμετώπιση που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές του 2018 θεωρούνται αμφιλεγόμενες», δήλωσε ο Garey.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης