Αύξηση των νέων περιστατικών μελανώματος σε νεότερους ανθρώπους στη χώρα φοβούνται οι ειδικοί, καθώς ήδη διαπιστώνουν, από την κλινική πράξη, ότι αρκετά πλέον περιστατικά αυτής της σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος αφορούν άτομα μέσης και νεότερης ηλικίας.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δερματολογίας Αλέξανδρος Στρατηγός, παρότι φαίνεται ότι η επίπτωση του μελανώματος στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η αυξητική αυτή τάση σε νεότερους ανθρώπους έχει να κάνει «με την αλλαγή των συνηθειών μας, καθώς πλέον και λόγω οικονομικής κρίσης κάνουμε διακοπές κυρίως τα Σαββατοκύριακα και εκτιθέμεθα απότομα στον ήλιο, για να αποκτήσουμε αρκετό μαύρισμα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Στρατηγός τόνισε ότι είναι προστατευτικός ο φωτότυπός μας στο μελάνωμα, αφού οι περισσότεροι Έλληνες είναι μελαχρινοί, αλλά, όπως επισήμανε, «αυτό δεν φτάνει, καθώς η μόδα του μαυρίσματος στη χώρα μας καλά κρατεί και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα αντηλιακά μάς προστατεύουν 100% από τις βλάβες του ήλιου, ο οποίος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, παρότι η ιδέα του τεχνητού μαυρίσματος δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, νεότερα διεθνή στοιχεία αναφέρουν ότι το σολάριουμ ευθύνεται για το 5% των νέων περιστατικών της νόσου. «Στη χώρα δεν υπάρχει έλεγχος» αναφέρει ο κ. Στρατηγός και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερώνονται διεξοδικά όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου πριν μπουν σ’ αυτήν τη διαδικασία, ενώ εξηγεί ότι «ακόμη και μία ή δύο συνεδρίες θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για εμφάνιση μελανώματος αργότερα, αν δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι κανόνες ασφαλείας». Προσθέτει, δε, ότι το σολάριουμ «είναι απαγορευτικό για παιδιά και εφήβους».

Υψηλή η πιθανότητα να αναπτύξει μελάνωμα ο μέσος Έλληνας

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρωμελανώματος Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν σημαντικά δεδομένα για το μελάνωμα και τους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συνήθως το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στον ανδρικό πληθυσμό από ό,τι στις γυναίκες.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σωτηριάδη, καθηγητή Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Όπως τόνισε, κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2014, ετέθη η κλινική διάγνωση δερματικής κακοήθειας στο 8,8% των εξετασθέντων, εκ των οποίων οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα.

Από τους 6.500 ανθρώπους που εξετάσθηκαν ποσοστό 11,5% έπρεπε να επανελεγχθεί λόγω μεγάλου αριθμού σπίλων (ελιές), ενώ το 9% εμφάνιζε ύποπτες βλάβες για κακοήθεια (προκαρκινικές βλάβες).
Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουμε κάθε έξι μήνες αυτ-εξέταση. Εάν παρατηρήσουμε στο δέρμα μας «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς, πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στον δερματολόγο.

Εξετάστε δωρεάν τις ελιές σας

Κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η εκστρατεία δωρεάν ελέγχου από δερματολόγους με τίτλο «Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος» και στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία αυτή θα γίνει από τις 4 έως τις 8 Μαΐου 2015.

Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου υπάρχει ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. Καλώντας τον αριθμό 215-215-2223, από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με τον γιατρό. Όπως προαναφέρθηκε, οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 4 έως τις 8 Μαΐου στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Euromelanoma Greece στο facebook.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης