Ζήσης Ψάλλας

Θέλετε να χάσετε κάποια από τα περιττά κιλά σας πιο εύκολα; Μερικά πράγματα είναι στο μυαλό. Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα παχύσαρκα άτομα που παρακολούθησαν μαθήματα επίγνωσης έχασαν, κατά μέσο όρο, 2,8 κιλά παραπάνω από τα άτομα που δεν έκαναν τέτοια μαθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι τρώνε ως μια στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους τους. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Warwick, της Βρετανίας, εκπαίδευσαν παχύσαρκους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί μερικές φορές τρώνε χωρίς να πεινάνε πραγματικά και αυτό είχε αποτελέσματα.

Μετά από μόλις τέσσερις συνεδρίες με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης και της προσοχής, διάρκειας 90 λεπτών, οι άνθρωποι έχασαν κατά μέσο όρο 3 κιλά μέσα σε 6 μήνες, κάτι που ήταν πολύ περισσότερο από τα 200 γραμμάρια που έχασαν οι άνθρωποι που δεν είχαν ακολουθήσει αυτού του είδους τις συνεδρίες.

Οι συνεδρίες επίγνωσης έχουν σκοπό να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα ψυχολογικά προβλήματα κάνοντας τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πολύ περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους καθώς και το πώς αντιδρούν σε αυτά. Οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν να αναγνωρίζουν πότε κατέληγαν στο φαγητό λόγω της κακής τους διάθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής συγγραφέας Petra Hanson δήλωσε: «Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τρόφιμα για να αποκομίζουν συναισθηματικό όφελος. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όταν γίνεται μια στις τόσες, αλλά αν γίνεται συστηματικά μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία κάποιου».

Η μελέτη περιελάμβανε 53 άτομα και είναι η πρώτη στη Βρετανία που αξιολόγησε το όφελος της επίγνωσης στην απώλεια βάρους. Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας τα πράγματα που τους προκαλούν υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Μαθήματα γεύσης

Η Hanson είπε: «Πολλοί άνθρωποι τρώνε μπροστά στην τηλεόραση, δεν μιλάνε με την οικογένειά τους, ούτε καν παρατηρούν τι τρώνε. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν το πώς κάποιος να είναι πιο ενήμερος για το τι τρώει».

Μία από τις συνεδρίες κάλυπτε την «συνειδητή κατανάλωση» στην οποία οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν να τρώνε πιο αργά, να απολαμβάνουν την κάθε μπουκιά και να επικεντρώνονται στη γεύση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism και οι ερευνητές έγραψαν ότι η επίγνωση εξοπλίζει τον ασθενή να συνειδητοποιεί την συναισθηματική του κατάσταση και τα διανοητικά εργαλεία για την αποφυγή συνηθισμένων ανθυγιεινών τρόπων διατροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης