Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σχέση μεταξύ της γήρανσης και του αίματος, κάτι που έχει εντοπιστεί σε προηγούμενες έρευνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το πώς τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν με την ηλικία και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ ή της καρδιαγγειακής νόσου.

«Με βάση τις γηράσκουσες πρωτεΐνες του πλάσματος, εντοπίσαμε κυματοειδείς αλλαγές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine». «Αυτές οι αλλαγές κινούνται σε ξεχωριστά μοτίβα, με αποκορύφωμα την εμφάνιση τριών κυμάτων γήρανσης» προσθέτουν.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από το πλάσμα αίματος 4.263 ατόμων ηλικίας 18-95 ετών, εξετάζοντας τα επίπεδα περίπου 3.000 διαφορετικών πρωτεϊνών που κινούνται μέσω των βιολογικών συστημάτων λειτουργώντας ως ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει στο σώμα: από αυτές βρέθηκαν 1.379 να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ αυτά τα επίπεδα πρωτεϊνών συχνά παραμένουν σχετικά σταθερά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάλες μετατοπίσεις σημειώθηκαν στις μετρήσεις πολλών πρωτεϊνών γύρω από τη νεαρή ηλικία (34 ετών), τη μεσαία ηλικία (ηλικία 60 ετών) και τη μεγάλη ηλικία (ηλικία 78 ετών).

Γιατί και πώς συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές, αλλά αν οι πρωτεΐνες μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στις πηγές τους, θα επέτρεπαν σε έναν γιατρό, για παράδειγμα, να σας προειδοποιήσει ότι το συκώτι σας γερνά γρηγορότερα από τον μέσο όρο.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η μέτρηση ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου -ένα παράδειγμα είναι οι λιποπρωτεΐνες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε ο νευρολόγος Tony Wyss-Coray, από το Stanford Alzheimer’s Disease Research Center (ADRC).

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου ένα μείγμα 373 επιλεγμένων πρωτεϊνών στο αίμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει με ακρίβεια την ηλικία κάποιου, με διαφορά τρία χρόνια περίπου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης