Η παχυσαρκία είναι μορφή πρόωρης γήρανσης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 23:18
Η παχυσαρκία είναι μορφή πρόωρης γήρανσης

Ζήσης Ψάλλας

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα στοιχεία για την παχυσαρκία σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 1975. Στα παιδιά και τους εφήβους, τα στατιστικά είναι ακόμη χειρότερα, με δεκαπλάσια αύξηση στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Τι γίνεται λάθος εδώ;

Ίσως είδαμε την επιδημία της παχυσαρκίας με λάθος τρόπο, λένε οι επιστήμονες. Σε μια νέα μελέτη, προτείνουν -κάπως προκλητικά- ότι μας έχει διαφύγει αυτό που πραγματικά είναι η παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία, όπως ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα, είναι ουσιαστικά μια μορφή πρόωρης γήρανσης, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συντομεύει τη ζωή με τρόπους που είναι παρόμοιοι με τις αναπόφευκτες διαδικασίες γήρανσης που σχετίζονται με την ηλικία. 

«Το επιχείρημά μας είναι ότι η παχυσαρκία παραλληλίζει τη γήρανση», λέει η κλινική διατροφολόγος Sylvia Santosa από το Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά. «Πράγματι, οι μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσονται οι συννοσηρότητες της παχυσαρκίας και της γήρανσης είναι παρόμοιες».

Στη νέα έρευνα, η Santosa και οι συνεργάτες της εξέτασαν πάνω από 200 μελέτες για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, την επίδραση στα κύτταρα, στο ανοσοποιητικό, στη γνωστική ικανότητα και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσής τους είναι ότι η παχυσαρκία, από την άποψη της επιβάρυνσης στην υγεία, αποτελεί ουσιαστικά έναν καθρέφτη της γήρανσης: μια κατάσταση που προδιαθέτει τα άτομα για πρώιμη εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. 

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η παχυσαρκία επιταχύνει τη γήρανση και αναφέρουν πολλά παραδείγματα πιθανών μηχανισμών, μεταξύ των οποίων τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, τη συστηματική φλεγμονή και τη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συζητούν επίσης το φαινόμενο της σμίκρυνσης των τελομερών, τα οποία δρουν ως προστατευτικά "καλύμματα" στα άκρα των χρωμοσωμάτων και το μήκο ςτου συνδέεται με τη μακροζωία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 23:24