Η γήρανση προκαλείται από μειωμένο κυτταρικό μεταβολισμό;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 17:44
Η γήρανση προκαλείται από μειωμένο κυτταρικό μεταβολισμό;

Θάνος Ξυδόπουλος

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, έχει εκδηλωθεί μια εμμονή για την εύρεση ενός τρόπου πρόληψης της γήρανσης και παράτασης της ζωής. Αν και οι μηχανισμοί δεν έχουν αποκαλυφθεί, η σύγχρονη επιστήμη βρίσκει όλο και περισσότερα πράγματα για το τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία έχουν αποκαλύψει νέες πληροφορίες σχετικά με τις γενετικές διεργασίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής παραγωγής ενέργειας και της χαμηλής κυτταρικής ανάπτυξης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ερευνητές του University of Tsukuba εξέτασαν τους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους η παρεμπόδιση ενός ενζύμου (serine hydroxymethyltransferase 2) που παράγεται από το γονίδιο SHMT2, επηρεάζει ορισμένες κυτταρικές διεργασίες όπως είναι η μιτοχονδριακή αναπνοή, δηλαδή η διαδικασία με την οποία τα μιτοχόνδρια απελευθερώνουν ενέργεια για να κινητοποιηθεί η κυτταρική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μειωμένη έκφραση του SHMT2 οδήγησε σε μειωμένη δραστηριότητα σε μεταβολικές οδούς που σχετίζονται άμεσα με την εξασθένιση της μιτοχονδριακής αναπνοής και της κυτταρικής ανάπτυξης.

Η ανακάλυψη ότι το γονίδιο SHMT2 μπορεί να παίξει ρόλο στη δράση των μεταβολικών οδών είναι σημαντική για την κατανόηση των μηχανισμών που αποτελούν τη βάση της γήρανσης και των ασθενειών και σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Αν και έχει προταθεί ότι η ανθρώπινη γήρανση και οι διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να οφείλονται στην μιτοχονδριακή αναπνοή η οποία διαταράσσεται από τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο μιτοχονδριακό DNA, τα δεδομένα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν μια εναλλακτική εξήγηση. Τα προβλήματα στη μιτοχονδριακή αναπνοή μπορεί να προκληθούν από αλλαγές στη δραστηριότητα των μεταβολικών οδών που προκαλούνται από επιγενετικές διεργασίες, και όχι από μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. 

Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους οι επιγενετικές διεργασίες επηρεάζουν την κυτταρική δραστηριότητα θα μπορούσε να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά για τους μηχανισμούς της γήρανσης και ορισμένες ασθένειες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 17:44