Ζήσης Ψάλλας

Ποιος είναι ο δικός σας τύπος της γήρανσης; Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να αποκτήσει νέο νόημα, χάρη στους επιστήμονες που έχουν κατηγοριοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γερνούν, αναφέρει μια νέα μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν αρκετοί μοριακοί και κλινικοί δείκτες» δήλωσε ο Michael Snyder, καθηγητής γενετικής. «Αλλά θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τη γήρανση από όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από τους μέσους όρους του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει σε ένα άτομο όσο μεγαλώνει; Ο Snyder και η ομάδα του εξέτασαν το ιατρικό προφίλ μιας ομάδας 43 υγιών ανδρών και γυναικών ηλικίας 34-68, λαμβάνοντας εκτεταμένες μετρήσεις της μοριακής τους βιολογίας, τουλάχιστον πέντε φορές σε διάστημα δύο ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι γενικώς γερνούν μέσω ορισμένων βιολογικών οδών -μεταβολικά, ανοσοποιητικά, ηπατικά και νεφρικά.

Με τη χρήση αίματος, κοπράνων κι άλλων βιολογικών δειγμάτων, η μελέτη παρακολούθησε τα επίπεδα ορισμένων μικροβίων και βιολογικών μορίων, όπως πρωτεΐνες, μεταβολίτες και λιπίδια, στους συμμετέχοντες σε διάστημα δύο ετών, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν τα επίπεδα με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως το πιο συναρπαστικό είναι ότι δεν έχουν όλοι στη μελέτη δείξει αύξηση ορισμένων δεικτών γήρανσης κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Σε μερικούς ανθρώπους, οι δείκτες αυτοί μειώθηκαν, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα, όταν άλλαξαν τη συμπεριφορά τους -παρότι ο χρόνος πέρασε. Οι ερευνητές είδαν αυτό το φαινόμενο να εμφανίζεται σε μια σειρά από σημαντικά κλινικά μόρια, όπως η αιμοσφαιρίνη A1c και η κρεατίνη (δείκτης για τη λειτουργία των νεφρών), μεταξύ ενός μικρού υποσυνόλου συμμετεχόντων. Σε αυτό το υποσύνολο, δήλωσε ο Snyder, υπήρχαν άτομα που έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να επιβραδύνουν τη γήρανσή τους.

Μεταξύ εκείνων που εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c, πολλοί είχαν χάσει βάρος μέσω διαιτητικών αλλαγών. Κάποιοι στους οποίους μειώθηκε η κρεατίνη, υποδεικνύοντας βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, λάμβαναν στατίνες.

Για μερικούς ανθρώπους δεν υπήρχαν προφανείς αλλαγές στη συμπεριφορά, αλλά οι ερευνητές εξακολούθησαν να παρατηρούν μειωμένο ρυθμό γήρανσης. Υπήρχε επίσης ένας αριθμός ανθρώπων που διατήρησε βραδύτερο ρυθμό γήρανσης από τον μέσο όρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, κάτι που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης