Ζήσης Ψάλλας

Η φλεγμονή είναι μια περίπλοκη αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν η φλεγμονή ανταποκρίνεται σε έναν τραυματισμό ή έναν εισβολέα όπως βακτήρια, ιούς και λοιπά είναι οξεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν διόγκωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να φτάσει στον τραυματισμένο ιστό. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο τραυματισμένο σημείο προσελκύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην πληγείσα περιοχή, όπου βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Paul Ridker, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, δήλωσε ότι η γρίπη είναι ένα παράδειγμα οξείας φλεγμονής. «Οι μυς πονάνε, οι αρθρώσεις πονάνε και νιώθεις ασταθής», είπε ο Ridker, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής του Eugene Braunwald στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα ανοσοκύτταρα στο σώμα  μιλούν μεταξύ τους λέγοντας ότι υπάρχει ένας ξένος εισβολέας εδώ. Πρέπει να επιτεθούμε και να τον ξεφορτωθούμε». 

Εάν η φλεγμονή συνεχίζει να σιγοβράζει σε χαμηλό επίπεδο, είναι χρόνια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τον καπνό του τσιγάρου, την παχυσαρκία, το χρόνιο άγχος και πολλά άλλα. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με καρκίνο, αρθρίτιδα, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. «Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι μια πολύ, πολύ χαμηλής ποιότητας φλεγμονώδης απόκριση που οι άνθρωποι δεν παρατηρούν», δήλωσε ο Ridker. «Είναι στο παρασκήνιο».

Μόνο δύο αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν αυτό το συγκεκριμένο όφελος για την προστασία της καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ridker είπε ότι αυτός και άλλοι καρδιολόγοι συνταγογραφούν κολχικίνη σε άτομα των οποίων οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται παρά την επιθετική θεραπεία μείωσης της χοληστερόλης και τον υγιή τρόπο ζωής τους. Ο έλεγχος ενός δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ή CRP, μπορεί να εντοπίσει τα άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια θεραπεία.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα πιο ενεργό, υποκείμενο ανοσοποιητικό σύστημα κυτοκίνης από ό, τι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε ο Ridker. «Δεν το ξέρουν. Δεν μπορούν να το νιώσουν. Οι γιατροί τους δεν το γνωρίζουν. Και αν δεν μετράτε την CRP, με τον ίδιο τρόπο που ο γιατρός σας μετρά τη χοληστερόλη LDL, απλά δεν ξέρετε αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτήν την προηγμένη ανοσολογική απόκριση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης