Τσουχτερό κρύο, βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, με τα καιρικά φαινόμενα να συνεχίζονται έως και τα Χριστούγεννα, οπότε αναμένεται παροδική βελτίωση.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα υπάρχει «ήλιος με δόντια», κυρίως λόγω του βοριά​Στα ηπειρωτικά ο παγετός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών βάζει… δύσκολα σε οδηγούς και πεζούς, την ώρα που οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη προκαλούν προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές. Παροδικές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε Πάρνηθα και Πεντέλη. Την Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν τοπικά στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νότια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το Σάββατο. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση το Σάββατο. Στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Επιπλέον, αναμένεται να επικρατήσει παγετός στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύστημα «Ποσειδών»: Πρόγνωση των ανέμων, Παρασκευή 12.00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παραμονή των Χριστουγέννων στο Iόνιο και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη, όπου στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Σύστημα «Ποσειδών»: Πρόγνωση των ανέμων, Σάββατο 12.00

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, τα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα υπάρχει «ήλιος με δόντια», κυρίως λόγω του βοριά.

Σύστημα «Ποσειδών»: Πρόγνωση των ανέμων, Κυριακή 12.00

Ακούστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό…

Η σημερινή πρόγνωση

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη συννεφιά στα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στο Αιγαίο. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη εκδηλώνονται βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες. Στη Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο αναμένονται κατά διαστήματα ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός, γι’ αυτό όσοι κυκλοφορούν με τα οχήματά τους καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

​Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός, γι’ αυτό όσοι κυκλοφορούν με τα οχήματά τους καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίΗ θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -10 έως 4 βαθμούς Κελσίου, στη Β. Ελλάδα από -7 έως 8, στην κεντρική Ελλάδα από -5 έως 8 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 1 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 7, στα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 2 έως 8 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν μέτριοι έως ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5 έως 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Σύστημα «Ποσειδών»: Η πρόγνωση των ανέμων, Πέμπτη 18.00

Νεφώσεις στην Αττική με κατά περιόδους ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Πρόσκαιρη ασθενής χιονόπτωση ενδέχεται να σημειωθεί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στον Σαρωνικό σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και στον νότιο Ευβοϊκό θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Λίγες νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη και πολύ κρύο ειδικά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα πέσουν στους -2 με -3 βαθμούς Κελσίου.

Στο λιμάνι της Χίου προσέκρουσε το «Νήσος Μύκονος»
 
Στο λιμάνι της Χίου προσέκρουσε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς.

Κατά τη διάρκεια μανούβρας στο λιμάνι της Χίου κι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πλοίο προσέκρουσε με τον βολβό του στην προβλήτα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζημιά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει εισροή υδάτων. Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να επιθεωρηθεί, με το Λιμεναρχείο Χίου να εκτιμά ότι πιθανώς θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του εντός της ημέρας.

Δεν κατάφερε να δέσει στην Κάσο το «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Δεν κατάφερε να δέσει το Ε/Γ-Ο/Γ «Βιτσέντζος Κορνάρος» το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι της Κάσου λόγω κακοκαιρίας.

Ο πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές του νησιού, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά προς Μήλο – Θήρα, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγιση του πλοίου στον λιμένα Ανάφης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει το δρομολόγιό του για τον επόμενο λιμένα Πηγαδίων – Διαφανίου Καρπάθου – Χάλκη – Ρόδο.

Από το πλοίο επρόκειτο να αποβιβαστούν στον λιμένα της Κάσου 13 επιβάτες, ένα  ΙΧ και ένα Φ/Γ όχημα, ενώ ανέμεναν προς επιβίβαση 10 επιβάτες, οι οποίοι θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης