Χτύπησε η "Σοφία"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019, 08:40
Χτύπησε η "Σοφία"
Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες φέρνει η κακοκαιρία «Σοφία», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανώς στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από Βορρά προς Νότο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.


(Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού της κακοκαιρίας «Σοφία», καθώς επίσης και τα φαινόμενα που θα σημειωθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου)

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με τον ισχυρό παγετό να προκαλεί προβλήματα, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές. Τα φαινόμενα στο κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως στο κεντρικό και στο νότιο), καθώς επίσης στην κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.


(Η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη έως τις βραδινές ώρες (α) της Πέμπτης 03/01 και (β) της Παρασκευής 04/01/2019).

Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.


Χάρτες: meteo.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019, 08:51