Διατηρείται και το Σάββατο το μουντό σκηνικό του καιρού για τις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές καθώς η συννεφιά θα κυριαρχήσει από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα πάντως διαστήματα με ηλιοφάνεια (μεγαλύτερα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα).

Στη δυτική Ελλάδα η συννεφιά αναμένεται να είναι αρκετά πυκνή και θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα ασθενείς τοπικές βροχές σε κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αργά το βράδυ όμως αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και ίσως στα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Μάλιστα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι ακόμη και έντονα. Τέλος μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για ασθενή τοπικά φαινόμενα υπάρχει μέσα στην ημέρα για τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο μέχρι 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 6 Μποφόρ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά ηλιοφάνεια, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μεταβολή του καιρού από την Κυριακή 

Την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα, προβλέπεται μεταβολή του καιρού ως προς την στροφή των ανέμων σε Δυτικούς – Βορειοδυτικούς και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και με την πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και ίσως σε ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Τα φαινόμενα την Κυριακή 22/12 στα δυτικά, βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα είναι έντονα, ενώ σημαντικά ύψη βροχής θα σημειωθούν στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και το Βόρειο Ιόνιο

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο, όπου την Κυριακή 22/12 η έντασή τους θα φτάνει τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Όπως αναφέρει και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά με θυελλώδεις ανέμους και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή (22-12-2019)

α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

γ. Από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα (23-12-2019)

α. Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.

β. Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

γ. Από τις απογευματινές ώρες πιθανώς στην Κρήτη.

Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή (22-12-2019), οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (23-12-2019) θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.»

Πιθανές βροχοπτώσεις την Κυριακή το απόγευμα

Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Δευτέρας, είναι αρκετά πιθανό, να συντελεστεί νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη στροφή των ανέμων σε πιο Βόρειους και την ενίσχυσή τους, τη νέα πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών και χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.

Πιθανές βροχοπτώσεις τη Δευτέρα

Πτώση της θερμοκρασίας ανήμερα των Χριστουγέννων 

Την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά ψυχρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές/καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει τάση υποχώρησης των φαινομένων (εάν τελικά εκδηλωθούν) και επικράτησης ήπιου καιρού με εξασθένιση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.

Θερμοκρασίες παραμονή Χριστουγέννων

Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα τωρινά στοιχεία υποδεικνύουν τάση για επικράτηση αρκετά ψυχρών συνθηκών, κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών και είναι πιθανό να επικρατούν σχετικά ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και ο καιρός να είναι «κλειστός» και ίσως βροχερός σε κάποιες περιοχές της χώρας (κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα). Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα της χώρας και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Ωστόσο, παρ’ότι ο καιρός των Χριστουγέννων θα είναι μάλλον ψυχρός, τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα στα προγνωστικά μοντέλα και είναι εξίσου πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη ψυχρή εισβολή, ικανή να δώσει χιόνια σε αρκετές ορεινές/ημιορεινές περιοχές της χώρας, με το να επικρατεί ηλιόλουστος καιρός με ασθενείς ανέμους και «κανονικές θερμοκρασίες».

Θερμοκρασίες ανήμερα τα Χριστούγεννα

Όσον αφορά την Τετάρτη και την Πέμπτη, 26-27 Δεκεμβρίου, τα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν τάση για επικράτηση σχετικά ήπιων συνθηκών και η πιθανότητα να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα εκείνο το διάστημα εμφανίζεται πολύ περιορισμένη.

Οι τελευταίες ημέρες του 2019, μάλλον θα κυλήσουν με έντονη «καιρική δραστηριότητα» και είναι αρκετά πιθανό νέος κύκλος ατμοσφαιρικών διαταραχών να επηρεάσει την χώρα μας δίνοντας αξιόλογες βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και, ενδεχομένως, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε βαθμό που «θα στρώσει το χαλί» στον λευκό επισκέπτη ώστε αυτός να κατέβει και στα πεδινά τμήματα της χώρας μας.

Oι καιρικές συνθήκες στην Αττική 

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού στην περιοχή της Αττικής, θα λάβει χώρα, κατά πάσα πιθανότητα από την Κυριακή, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη συννεφιά και τις παροδικές βροχές και, από την Δευτέρα την πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, η παραμονή των Χριστουγέννων, είναι αρκετά πιθανό να βρει τις κορυφές κάποιων βουνών της Αττικής (και κυρίως της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα) χιονισμένες, ενώ με «αρκετή τύχη», ο «λευκός επισκέπτης» θα κάνει την εμφάνισή του και σε κατοικημένες περιοχές του νομού, συνθέτοντας σκηνικό εναρμονισμένο με τα πρότυπα που θέλουν τα Χριστούγεννα κρύα και Χιονισμένα…

Πηγές: Μeteoclub, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Simeteo, Hellenicweather, ΕΜΥ 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης