Καύσωνας αυξημένης έντασης αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις ερχόμενες ημέρες, καθώς ο υδράργυρος πρόκειται να φτάσει τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες των 41 έως και των 42 βαθμών, προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται μέσα στο διήμερο Παρασκευής 19 και Σαββάτου 20 Αυγούστου, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Αιτία γι’ αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/8 είναι ότι αυτή αναμένεται να πέσει κάτω από το 10% στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Για υψηλές θερμοκρασίες 4 ημερών, που θα διαρκέσουν από την ερχόμενη Πέμπτη έως την Κυριακή και θα φτάσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του, προσθέτοντας πως εκτός από τη ζέστη, θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική.

 

Αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει πως η θερμοκρασία «σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων».

Εξηγεί επίσης, πως ο λόγος που θα αυξηθεί η θερμοκρασία είναι «οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας». 

Όσον αφορά στην αφρικανική σκόνη, εξηγεί πως «θα μας επισκεφτεί πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα». 

Οι πιο δύσκολες μέρες, προβλέπει πως θα είναι «την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, καθώς οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C».

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο 

Οι περιοχές με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα, θα είναι οι ακόλουθες: 

  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)
  • Κεντρική Εύβοια
  • Πελοπόννησος
  • Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οι θερμοκρασίες στην Αττική:

  • Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C
  • Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C
  • Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C
  • Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C
  • Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C
  • Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

Ακολουθεί η ανάρτηση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης