Ο χιονιάς επιστρέφει, έστω και για λίγο, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και αργότερα τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νοτιότερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βορειοδυτικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρΕιδικότερα, από σήμερα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βορειοδυτικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (12-1-2015), στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται βροχές, καταιγίδες -κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές- και χιόνια στα κεντρικά, βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα αυτά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από τις απογευματινές ώρες χιόνια θα πέσουν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και ορεινές της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 8-9 μποφόρ. Σταδιακά και μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εξασθενήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Αύριο Τρίτη (13-1-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νοτιότερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά βαθμιαία την Τέταρτη (14-1-2015) θα εξασθενήσουν.

Αναλυτική πρόγνωση

Επιδείνωση του καιρού, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο, περιμένουμε σήμερα. Τα φαινόμενα από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέγιστη στη Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 4 βαθμούς, από 7 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 16 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 10 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 8 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στο δυτικό και κεντρικό Αιγαίο σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί έως μέτριοι, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις.

Αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν βροχές, αναμένονται στην Αττική. Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι, αλλά από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.

Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση.



Ξεριζώθηκαν δέντρα στη Θεσσαλονίκη – Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Ο καιρός έδειξε από νωρίς το πρωί τα… δόντια του σε βόρειες περιοχές της χώρας.

Με βόρειους, βορειοδυτικούς ανέμους εντάσεως 5 μποφόρ, ξύπνησε σήμερα η συμπρωτεύουσα, με την υγρασία σε ποσοστό 66% και τη θερμοκρασία στους 5 βαθμούς Κελσίου. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την πτώση δέντρων στη Σταυρούπολη, στο Ωραιόκαστρο, στην οδό Δωδεκανήσου, αλλά και στην παλαιά Εθνική Οδό του Κιλκίς, στην περιοχή του ξενοδοχείου «ΤΑΝΙΑ», όπου σημειώθηκε πτώση καλωδίου της ΔΕΗ.

Στους 6 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 66%, με εναλλαγή συννεφιάς και βροχής, είναι η θερμοκρασία στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στην Έδεσσα, στη Βέροια, στις Σέρρες, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 88% και συννεφιά, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο.

Χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να σημειωθούν σήμερα.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου και του Καϊμακτσαλάν.

Στη Βασιλίτσα είναι σε αναστολή λειτουργίας το διπλό σύστημα μεταφοράς, λόγω ανέμων.

Με καλή ποιότητα χιονιού, η Κρέμαση, η ψηλότερη πίστα της Ελλάδας (Καϊμακτσαλάν), θα λειτουργεί όλη την εβδομάδα.

Οι συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
– να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
– να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
– να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
– να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

• αν μετακινούνται πεζή:
– να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες θα πρέπει:

– να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
– να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το πέρας αυτών
– να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων
– να ντύνονται κατάλληλα
– να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης:

Ο καιρός σήμερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ο καιρός της Δευτέρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης