Θα συνεχιστούν έως και τις απογευματινές ώρες σήμερα Δευτέρα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν από τα μεσάνυχτα σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Ο καιρός σήμερα θα προβλέπεται με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην κεντρική, ανατολική και βόρεια χώρα έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική, σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Ανατολικής Θεσσαλίας, στις Σποράδες, σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Εύβοιας, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία έως και το μεσημέρι.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Το αναμενόμενο επεισόδιο είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Mήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Θεσσαλία

Μήνυμα από το 112 έλαβαν το βράδυ της Κυριακής οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας, καθώς και της Πιερίας, ενόψει της κακοκαιρίας που πλησιάζει. Η Πολιτική Προστασία ζητάει από τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα.

Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι: η Κεντρική Μακεδονία, η Χαλκιδική, η Κεντρική και η Ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Κεντρική και η Βόρεια Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Βοιωτία.

Η ΕΜΥ και το meteo είχαν προειδοποιήσει με έκτακτα δελτία επιδείνωσης του καιρού, ότι θα έχουμε σημαντική μεταβολή την κεντρική, ανατολική και βόρεια χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει απευθύνει συστάσεις στους πολίτες από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα.

Πνίγηκε η Θεσσαλονίκη και οι δρόμοι- Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος

Προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της πόλης, όπου δρόμοι και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει.

 Από τις 3 ξημερώματα της Δευτέρας παραμένει κλειστό το τούνελ του Ευόσμου στην Περιφερειακή οδό, στο ύψος της Μακρυγιάννη. Στο σημείο έχει σπεύσει η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων, ενώ γίνεται εκτροπή των οχημάτων από άλλες οδούς.

 

 

Οι μεγάλες ποσότητες νερού δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παρουσιάζονται και προβλήματα ηλεκτροδότησης ακόμα και στο κέντρο της πόλης και στα Λαδάδικα.

 

 

 

Σύμφωνα με το voria.gr πλημμύρισε επίσης ο Λευκός Πύργος, τα καταστήματα που βρίσκονται απέναντι από τα Δικαστήρια και ξηλώθηκαν πεζοδρόμια.

 

 

 

Σύμφωνα με την ertnews.gr, ορμητικά νερά στις Συκιές, στην οδό Βενιζέλου, παρέσυραν μάλιστα ΙΧ το οποίο «εισέβαλε» σε κλειστό ιχθυοπωλείο προκαλώντας μεγάλη ζημιά.

 

 

 

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κοζάνη

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Κοζάνη.

Ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί στην Κοζάνη και στα γύρω χωριά, όπου η νύχτα έγινε μέρα με καταιγίδες και νεροποντή, σύμφωνα με το kozanimedia.

Νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής, το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Θεσσαλίας, ώστε να απoφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

 

 

Πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους του Βόλου

Η δυνατή νεροποντή που συνοδεύτηκε από κεραυνούς και αστραπές σήμερα στις 4 περίπου τα ξημερώματα στο Βόλο προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στις συνοικίες της Νεάπολης και των Αγίων Αναργύρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, απαιτήθηκε παρέμβαση σε τέσσερις περιπτώσεις από τις οκτώ που κλήθηκε για άντληση υδάτων στις δύο συνοικίες, ενώ έστησε αντλίες και στην οδό Λαρίσης για το λόγο ότι το νερό στο ρεύμα από Βόλο προς Λάρισα, είχε ανέβει δέκα εκατοστά πάνω από το οδόστρωμα.

Συνολικά 560 κλήσεις δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Συνολικά 560 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, έλαβε σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις 8:00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ δέχτηκε 540 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις εκ των οποίων, 18 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων και επτά για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ενέργειες στις περιπτώσεις άντλησης υδάτων λόγω χαμηλής στάθμης. Οι ενέργειες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περιοχή του Βόλου, η Πυροσβεστική έλαβε 20 κλήσεις ενώ ενέργειες έγιναν σε τέσσερις περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες και όσους οδηγούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα, δεδομένου ότι αναμένονται πολύ ισχυρά τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας & Μαγνησίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και προειδοποιώντας τους για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: « Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες 24 ώρες στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Κυριακή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν έως και σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και βαθμιαία στη βόρεια Εύβοια, στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Δευτέρα

Σήμερα Δευτέρα, αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Μετά το μεσημέρι αναμένεται προοδευτική εξασθένηση των φαινομένων, ωστόσο βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 27-28, στην Ήπειρο από 16 έως 33 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 32 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ, και κατά διαστήματα στα νότια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι θα πνέουν από ανατολικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα, και βορειοδυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά του νομού, και πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή παροδικής βροχόπτωσης στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους, με βελτίωση το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που έως τις πρωινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμίαια από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Στη Θράκη λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια – παραθαλάσσια 6 και πιθανόν πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, βαθμιαία στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά και από τις μεσημβρινές ώρες στην Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και μέχρι το μεσημέρι και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου θα σταματήσουν, ενώ από αργά το απόγευμα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα, από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, βαθμιαία στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία και πιθανόν από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά όμως από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην Κρήτη αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί αρχικά 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα είναι ισχυρές. Βελτίωση τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Από αργά το απόγευμα σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες θα είναι ισχυρά, βαθμίαια όμως από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 06-09-22
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις πρωινές ώρες στις Σποράδες προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Ηπείρου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 26 με 28, στα δυτικά τους 28 με 30 και στις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-09-22
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 08-09-22
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-09-22
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά θα υπάρχουν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-09-22
Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πηγή: Voria.gr, pellanews.gr, ertnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης