Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ιστορία… σαν παραμύθι. Το πανάρχαιο, σπάνιο, εξωτικά όμορφο, αλλά και… θεραπευτικό (!) για τον άνθρωπο Ιππάριο επέστρεψε στην «πατρίδα» του, την Ελλάδα, μετά από μια περιπλάνηση εκατομμυρίων ετών και προσφέρει αφειδώς τις υπηρεσίες του σε όσους το έχουν ανάγκη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για λιλιπούτεια αλογάκια με γαλάζια μάτια –πιστή μικρογραφία ενός κανονικού αλόγου σε όλες του τις διαστάσεις και πολύ μικρότερα από τα γνωστά μας κοντόχοντρα και πεισματάρικα πόνυ. Τα αλογάκια αυτά ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών αποτελούν τον πρόγονο των γνωστών μας σημερινων αλόγων!

Οστά τους έχουν βρεθεί από παλαιοντολόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως το Πικέρμι και τα Γρεβενά αλλά στο Μουσείο του Πικερμιου τα αποτελέσματα των ανασκαφών και οι αναπαραστάσεις των ζώων που βρέθηκαν  είναι εκθαμβωτικά.  

Ιππάρια με θεραπευτικές ιδιότητες υπάρχουν μόλις 27 στον κόσμο, τα 21 στις ΗΠΑ και τα 6 στη Ραφήνα!

Το πώς κατέληξαν στον «Μαγικό Κήπο» της Ραφήνας, στο Κτήμα Καραγιάννη, είναι ιστορία για βιβλίο… Τον προηγούμενο αιώνα  μια άγρια αγέλη από αυτά εντοπίστηκε  από αμερικάνους κάπου στην Αργεντινή. Εισήχθησαν στις ΗΠΑ, όπου τους έδωσαν και την ονομασία: American Miniatures.

Στη συνέχεια άρχισαν να τα αναπαράγουν λόγω του χαριτωμένου τρυφερού χαρακτήρα τους. Κάποια στιγμή οι Αμερικάνοι αντιλήφθηκαν την ιδιαίτερη σχέση αυτών των ζώων με τον άνθρωπο και δεν άργησαν να τα αξιοποιήσουν -αφιλοκερδώς- για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς διαπίστωσαν συγκεκριμένα την πολύ μεγάλη και θετική επιρροή που είχε η παρουσία τους σε παιδάκια με ειδικές ανάγκες, σε κέντρα αποκατάστασης αλλά και  σε οίκους ευγηρίας!  Έτσι ξεκίνησε το «Gentle Carousel Miniature Therapy Horses USA».

Τα νέα άρχισαν να διαδίδονται σε όλο τον κόσμο, όμως το «Gentle Carousel  USA» αρνούνταν όλες τις προτάσεις, από οπουδήποτε, για να τα παραχωρήσουν…

Η ιστορία μας συνεχίζεται το 2012, κάπου σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι με αυλή στην Καλλιθέα…

Η Μίνα Καραγιάννη, επαγγελματίας σε άλλους, άσχετους με τα άλογα, χώρους, εντοπίζει τυχαία ένα πόνυ, σε άσχημη κατάσταση, μέσα στο οικόπεδο… Ρωτάει, ψάχνει και τελικά το αγοράζει από τον ιδιοκτήτη του που το είχε παρατημένο με σκοπό να το χαρίσει σε ένα όμιλο για να έχει φροντίδα. Αφού κανείς δεν το δέχτηκε τελικά το φέρνει προσωρινά στο οικογενειακό κτήμα στο κέντρο της Ραφήνας…

Έπειτα από λίγο καιρό αφού το μικρό πόνυ αναζητούσε παρέα  ψάχνοντας ανακαλύπτει χάρη στο διαδίκτυο το έργο του Gentle Carousel. Αμέσως ερωτεύεται αυτά τα γλυκά αλογάκια και το ιερό σκοπό τους και ζητά την άδεια να φέρει την φιλανθρωπική οργάνωση στην Ελλάδα. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις της, οι αμερικάνοι αρνούνται να συζητήσουν την παραχώρηση κάποιων ιππαρίων και τότε τους καλεί να έρθουν για διακοπές!

Η μοίρα λοιπόν είχε άλλα σχέδια… Κάτι ο μύθος του Πηγάσου με τον Βελλερεφόντη, κάτι η γοητευτική ιστορία του Βουκεφάλα με τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Αμερικάνοι έρχονται στην Ελλάδα, φιλοξενούνται από την Μίνα Καραγιάννη, και με τη σειρά τους ερωτεύονται τον πολιτισμό και την ιστορία μας. 

Αναφέροντας τη φράση  «πρέπει να ανταποδώσουμε στους Έλληνες το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας», συμφωνούν, έπειτα από μήνες ελέγχων και διαπραγματεύσεων, να πουλήσουν στην Μίνα Καραγιάννη 6 εκπαιδευμένα μωρά αλογάκια με τον όρο να τα μεταχειριστεί ακριβώς όπως κάνουν και εκείνοι.  

Να φροντίζουν κυρίως την καλή υγεία τους ιατρικά, τις άψογες συνθήκες διαβίωσης τους  και να επισκέπτονται ιδρύματα και νοσοκομεία, δωρεάν προσφέροντας ψυχική ενδυνάμωση, τρυφερότητα και στιγμές χαράς σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη…

Έτσι λοιπόν από το 2014, το «Gentle Carousel Greece» έχει προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες των 6 μικρών  ιππαρίων σε περίπου 10.000 συμπολίτες μας μεταφέροντας τα αλογάκια εκεί που οι ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι.  

 

Το zougla.gr βρέθηκε στο Magic Garden, συνομίλησε με τη Μίνα Καραγιάννη και γνώρισε αυτά τα υπέροχα πλάσματα!

Δείτε το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη:

 

Οποιοσδήποτε να γνωρίσει αυτά τα σπάνια ζωάκια στον χώρο τους στον καταπράσινο δροσερό κήπο του Magic Garden στην Ραφήνα απολαμβάνοντας ένα καφέ,  ποτό η γεύμα. Με μια και μόνο επίσκεψη η με μια εκδήλωση στο Magic Garden μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθεια τους, να τα βοηθήσετε στο έργο τους.

Δείτε φωτογραφίες από τον Magic Garden στη Ραφήνα:

Είναι αυτό που... νομίζετε: Βόλτα με το ιππάριο στο κέντρο της Ραφήνας!

Ενθουσιασμός μέσα σε μαγαζί για τον απροσδόκητο επισκέπτη...

 

Η Μίνα Καραγιάννη έπειτα από πολλούς κόπους, έφερε αυτό το σπάνιο είδος πίσω στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του...

Όλα τα αλογάκια έχουν μπλε μάτια και ονόματα βγαλμένα από την Οδύσσεια

 

Τα ιππάρια στο Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι:

Με τα οστά, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, των προγόνων τους!

Εικόνα από τις ανασκαφές στο Πικέρμι, όπου βρέθηκαν τα οστά τους

Φωτογραφίες από τα ιππάρια εν δράσει, σε διάφορα ιδρύματα στην Αθήνα και στις ΗΠΑ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης