Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το χρήμα έχει αλλάξει πολλές μορφές κατά τη διάρκεια της Ιστορίας. Λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της αποϋλοποίησης της εποχής που ζούμε, τα κρυπτονομίσματα είναι ακριβώς μια εξέλιξη στον τρόπο συναλλαγών».

Με αυτά τα λόγια ερμηνεύει το παγκόσμιο φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων ο νεαρός ειδικός των επενδύσεων του χρηματοπιστωτικού -και όχι μόνο πια- τομέα, Χρήστος Λεμονίδης, ο οποίος είναι Senior Account Manager, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην πολυεθνική εταιρεία ΕΧΑΝΤΕ Investment Firm.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες νέους εκατομμυριούχους, χάρη στην εκτόξευση της αξίας τους, και ειδικά του πρώτου και πιο γνωστού κρυπτονομίσματος, του Bitcoin. Χαρακτηριστικά, η αξία του όταν «εξορύχθηκε» ψηφιακά για πρώτη φορά, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δεν ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες σεντς. Σήμερα, και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές -διότι οι αλλαγές είναι ραγδαίες και συμβαίνουν κάθε… δευτερόλεπτο-, ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ. Φανταστείτε πόσες φορές πολλαπλασίασαν τα χρήματά τους όσοι είχαν επενδύσει σε αυτό το περίεργο ψηφιακό μέσο, λίγα χρόνια ή ακόμα και λίγους μήνες νωρίτερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο «Bitcoin» έχει συμπαρασύρει σε υψηλές τιμές, άρα και κέρδη, και πολλά από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν, συνιστώντας πια έναν σημαντικό και υπολογίσιμο παράγοντα στις διεθνείς οικονομίες, όχι πια μόνο ως επενδυτικό κεφάλαιο, αλλά και ως επίσημο μέσο συναλλαγής, σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως η Visa, η Paypal αλλά και η… Tesla!

«Ο σκοπός της δημιουργίας των κρυπτονομισμάτων ήταν αρχικά η αμεσότητα στις συναλλαγές, χωρίς να παρεμβάλλεται κανείς. Πρόκειται για ένα μέσο που μπορούν όλοι πανεύκολα να αποκτήσουν» εξηγεί ο Χρήστος Λεμονίδης και προσθέτει: «Δημιουργήθηκαν ακριβώς για να καλύψουν το κενό της αναξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος»…

Πώς διαμορφώνεται όμως η τιμή τους αφού μιλάμε για ένα άυλο αγαθό, το οποίο δεν αντιστοιχεί καν σε κάποια εμπορική αξία ή στον κύκλο εργασιών μιας εταιρείας; Και ποιες είναι οι αιτίες που διαμορφώνουν την προσφορά και τη ζήτηση των κρυπτονομισμάτων, που εντέλει καθορίζουν τις τιμές και τα πιθανά κέρδη που αποφέρουν σε αυτούς που τα εμπιστεύονται; Πρόκειται ίσως για μια παρατεταμένη «φούσκα» που θα σκάσει εξαφανίζοντας μέρος από το περίπου 1 τρισ. δολάρια που έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής σε αυτά, ή αντιθέτως ζούμε ήδη το… μέλλον;

Ο Χρήστος Λεμονίδης, που είναι απόφοιτος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος με διάκριση ΜΒΑ Global Finance του Πανεπιστημίου του Derby, έχει εκπονήσει την πτυχιακή του εργασία πάνω στα κρυπτονομίσματα και μας εξηγεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά ούτε και πολύ αξιόπιστες προβλέψεις…

«Οι οικονομολόγοι δεν μπορούμε να δώσουμε “δίκαιη” τιμή στο Bitcoin, όπως γίνεται με τις μετοχές, που αντιστοιχούν στον κύκλο εργασιών μιας εταιρείας. Εδώ δεν μπορεί να γίνει το ίδιο – δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, μόνο εκτιμήσεις. Ακριβώς γιατί ο μόνος κανόνας είναι η προσφορά και η ζήτηση. Και οι αιτίες που μπορεί κάποιος να αγοράσει ή να πουλήσει ένα κρυπτονόμισμα είναι άπειρες… Όσες και οι γνώμες για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που τον παρακολουθούν 50 άτομα σε μια καφετέρια» μας εξηγεί ο χρηματιστής στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. «Γι΄ αυτό ακριβώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είναι φούσκα ή αν η τιμή τους θα ανέβει κι άλλο»…

Γιατί η αξία κάποιων κρυπτονομισμάτων είναι τόσο ψηλή, ενώ άλλα καταρρακώνονται; Και τι μπορεί να σημαίνει ότι κολοσσοί όπως η Visa και η Paypal πλέον το αποδέχονται; 

Και τελικά πρόκειται για καλή επένδυση ή το ρίσκο της αγοράς τους είναι δυσανάλογα μεγάλο, λόγω των τεράστιων και πολύ γρήγορων διακυμάνσεων στην τιμή τους; Μήπως κάποια στιγμή θα δούμε και τα κράτη και τις τράπεζες να τα… εξορύσσουν;

Δείτε τη συνέντευξη του Χρήστου Λεμονίδη στο zougla.gr και μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κρυπτονομίσματα:

 

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θεωρηθεί παρότρυνση ή πρόταση για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Για τυχόν παρανοήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του άρθρου δεν ευθύνεται ούτε ο συνεντευξιαζόμενος ούτε το zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης