Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Παναγιώτης Μετρητίκας

«Πόλεμος», χαρακτηρίστηκε η κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, όπως και πολίτες πολλών άλλων χωρών. Και σε μια «σύγκρουση», το πιο ενδιαφέρον ίσως ρεπορτάζ, δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής» – αυτούς δηλαδή που είναι οι πρώτοι που ρίχνονται στη μάχη, είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο τον «εχθρό», και από την αποτελεσματικότητα τους, εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό η έκβαση ολόκληρου του «πολέμου».

Γνωρίζουμε, και περνάμε μια ολόκληρη βάρδια με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να βγει αλώβητη από τη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού. Γνωρίζουμε τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους  «σωτήρες», κυριολεκτικά και μεταφορικά, όλων των πολιτών που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, είτε λόγω τραυματισμού είτε αιφνίδιου προβλήματος υγείας, είτε βεβαίως εμφανίζουν κρούσματα του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλουν να είναι γρήγοροι, ευέλικτοι, «γιατροί» των πρώτων βοηθειών, αλλά πολλές φορές και ψυχολόγοι, προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους ακριβώς τη στιγμή που έχουν απόλυτη ανάγκη. Ανάγκη, που μπορεί να κρίνει τη ζωή και τον θάνατο.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ επιτελούν ένα πραγματικό λειτούργημα, υπό εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές κινδυνεύοντας και οι ίδιοι, προκειμένου να μεταφέρουν εγκαίρως, αλλά και να παράσχουν τις απαραίτητες βοήθειες, σε πολλά και κρίσιμα περιστατικά που καλούνται να φέρουν εις πέρας. 

Το zougla.gr συνόδευσε ένα ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια πρόσφατης νυχτερινής του βάρδιας, σε ένα από τα πιο «δύσκολα» πόστα: Αυτό του κέντρου της Αθήνας. 

Οι διασώστες Ελένη Αλεξίου και Χαράλαμπος Παπακωνσταντινόπουλος μας μυούν στα μυστικά της εργασίας τους και μας αφήνουν να τους συνοδεύσουμε σε κάποια από τα πολλά -υπερβολικά πολλά ίσως για μια μόνο βάρδια- περιστατικά που ανέλαβαν, ένα πρόσφατο βράδυ, στην Αθήνα, αμέσως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

Το ΕΚΑΒ στην εποχή του κορωνοϊού

Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι ακόμα πιο κρίσιμος: Εκτός από τα συνηθέστερα περιστατικά, πλέον πρέπει να επιλαμβάνονται και περιπτώσεων «ύποπτων κρουσμάτων», αφού είναι υποχρεωμένοι να ανταποκρίνονται σε όλα τα τηλεφωνήματα που λαμβάνει το κέντρο τους. Πλέον, εάν πρόκειται για περιστατικό που θα μπορούσε να είναι ύποπτο, οι διασώστες λαμβάνουν ειδικά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μην κολλήσουν οι ίδιοι. Ο κίνδυνος, βέβαια, παραμένει, ειδικά για τους ανθρώπους αυτούς, αυξημένος, αφού ένα μη ύποπτο περιστατικό, θα μπορούσε να σχετίζεται με τον ιό…

«Όπλα» τους απέναντι στον νέο αόρατο εχθρό είναι οι ολόσωμες ειδικές στολές και τα επιπλέον προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να μην προστεθούν και οι ίδιοι στη λίστα των κρουσμάτων, ώστε να συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους, την περίοδο που η χώρα τους έχει απόλυτη ανάγκη.

Το zougla.gr συνάντησε και κατέγραψε τις προετοιμασίες των διασωστών Δημήτρη Φούκα και Ευαγγελία Ανδριανοπούλου, οι οποίοι μας περιέγραψαν τις προσπάθειες τους για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού…

«Σας παρακαλούμε να μείνετε σπίτια σας, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς αύριο να γυρίσουμε στα δικά μας, σώοι», καταλήγουν οι διασώστες στη συνομιλία μας, κι αυτή η έκκληση, ειδικά από αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητή ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Φωτογραφίες από τις ετοιμασίες:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης