Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Η μητρόπολη του κόσμου, η Νέα Υόρκη, ανέκαθεν είχε χρώμα… ελληνικό! Το «μεγάλο μήλο» είναι μια πόλη με 20 εκατομμύρια κατοίκους, στην οποία μιλούνται περίπου… 180 γλώσσες, εκ των οποίων, μία από τις κυρίαρχες, είναι και τα ελληνικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ξακουστή Αστόρια, η συνοικία που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει συνώνυμο με τους Έλληνες μετανάστες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και πλέον και τέταρτης γενιάς, έχει κάτι… από ελληνική κωμόπολη, χάρη στα καταστήματα παντός τύπου με ελληνικές επιγραφές, τα ελληνικά που ακούγονται στους δρόμους αλλά και τις σημαίες που κυματίζουν σε αρκετά σπίτια, δίπλα από την αμερικάνικη…

Μακριά από την πατρίδα τους, οι ομογενείς ζουν σε αμερικάνικους ρυθμούς, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τη χώρα καταγωγής τους, διασκεδάζοντας τη νοσταλγία τους με τις καλοκαιρινές διακοπές είτε στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγή τους είτε στα ελληνικά νησιά… Παράλληλα, δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες, ενώ δεν λείπουν και τα εμβληματικά σημεία και μνημεία που θυμίζουν τη χώρα μας…

Το zougla.gr βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και σας παρουσιάζει ρεπορτάζ από την Αστόρια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατεία της Αθήνας

Ξεκινάμε το οδοιπορικό μας από την πλατεία της… Αθήνας! Η «Athens Square» δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990, με τις πρωτοβουλίες ομογενών, αλλά και τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, Πρόκειται για ένα όμορφο πάρκο, στην καρδιά της Αστόρια, με αρχαιοελληνικούς κίονες, αγάλματα και στο δάπεδο το Αστέρι της Βεργίνας. Συναντήσαμε τους δημιουργούς της, τον Γιώργο Δελή και τον Γιώργο Στατιάδη, οι οποίοι μας ξενάγησαν στην πλατεία και μας αφηγήθηκαν λεπτομέρειες για το πώς η Ελλάδα έχει τη δική της γωνιά στη Νέα Υόρκη!

 

Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν

Ως γνωστόν, μια από τις «απώλειες» του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους που συντάραξε τον κόσμο, ήταν η καταστροφή του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν στο σημείο. Πλέον -και έπειτα από αρκετές περιπέτειες και σκάνδαλα- και 20 χρόνια μετά το χτύπημα, ο νέος ναός βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής του και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο έτος. Οι ομογενείς συγκέντρωσαν το τεράστιο ποσό των 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για αυτόν τον σκοπό και ο Άγιος Νικόλαος θα αποτελέσει ένα εμβληματικό μνημείο για όλους τους Χριστιανούς – μια «Αγία Σοφία» της Δύσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. 

 

 

Το ελληνικό χρώμα της Αστόρια

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πόσο έντονα είναι τα ελληνικά στοιχεία στη γειτονιά της Αστόρια, όπου υπάρχουν και ελληνορθόδοξοι ναοί για τους πιστούς.

 

Η «Ομόνοια» της Νέας Υόρκης

Το παλαιότερο στέκι και σημείο αναφοράς των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, είναι το καφέ-εστιατόριο «Ομόνοια», Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της, τον Γιάννη Αρβανίτη, ο οποίος μας αφηγήθηκε τα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς, το πώς διαμορφώθηκε η Αστόρια αλλά και τη γνώμη των αμερικανών για την ελληνική κουζίνα!

 

 

Η κινηματογραφική ιστορία του Γρηγόρη Κρητικού 

 

Στην «Ομόνοια» γνωρίσαμε τον Grek Kritikos, έναν ομογενή με ιστορία που θα γίνει… κινηματογραφική ταινία! Ο ίδιος έχει ζήσει τα πάντα: Από τις καταχρήσεις και τις παρανομίες -έχει μπει και φυλακή- μέχρι την επάνοδό του, καθώς πλέον παραδίδει ομιλίες έμπνευσης προς τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή! Εκτός των άλλων, είναι και πετυχημένος κωμικός, διασκεδάζοντας τους αμερικάνους σε stand up κωμωδίες χάρη στο ταλέντο του, ενώ έχει απασχολήσει στο παρελθόν και τα ελληνικά ΜΜΕ…

 

Το ελληνικό σούπερ-μάρκετ της Αμερικής

Την προσοχή μας τράβηξε το σούπερ-μάρκετ Τιτάν, μια 100% ελληνική επιχείρηση που προσφέρει στους καταναλωτές τα γνωστά μας ελληνικά προϊόντα! Ως γνωστόν άλλωστε, τα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα έχουν πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό, για αυτό και γίνονται ανάρπαστα. Μιλήσαμε με την Ανατολή Μάστορα, στέλεχος της επιχείρησης και κόρη των ιδρυτών της.

 

 

Η ελληνική τηλεόραση στις ΗΠΑ

 

Ένας τρόπος για τους ομογενείς να διατηρούν τους δεσμούς και την επαφή με την Ελλάδα και τη γλώσσα μας, είναι φυσικά τα ΜΜΕ. Παρατηρήσαμε το κατάστημα μιας υπηρεσίας που προσφέρει όλα τα ελληνικά κανάλια στους συνδρομητές του, μια παροχή ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους και γενιές που «χάνονται» μέσα στη βουή της τεράστιας Νέας Υόρκης, με πολλούς από αυτούς να θέλουν, αλλά να έχουν ελάχιστες επαφές με την ελληνική κουλτούρα και παραδόσεις… Συνομιλήσαμε με τη Joy Verikaki, η οποία μάλιστα πολύ πρόσφατα έφτασε στις ΗΠΑ από την Κρήτη, και είναι υπεύθυνη πωλήσεων στην Ellas Tv.

 

Η μεγάλη γιορτή της Ομογένειας για τα 200 χρόνια

Κλείνουμε το ρεπορτάζ μας με τη μεγάλη εκδήλωση της Ομογένειας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου. Καράβια στα γαλανόλευκα πραγματοποίησαν πλωτή παρέλαση στη θάλασσα της Νέας Υόρκης, μέχρι το άγαλμα της Ελευθερίας όπου ακούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών, τιμώντας με τον τρόπο αυτόν την Ελληνική Επανάσταση. Το zougla.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της μεγάλης εκδήλωσης.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση Sail to Freedom:

 

Δείτε ακόμη:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης