Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Η καραντίνα επιβάλλεται για να μας κλείσουν στα σπίτια μας, ώστε να βάλουν ανεμπόδιστοι κεραίες 5G χωρίς να το καταλάβουμε. Του σήματος 5G, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση του ιού, καθώς όπου δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο, τα κρούσματα είναι λιγότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το lockdown δεν είναι απαραίτητο, διότι ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι χειρότερο από τη γρίπη, η οποία σκοτώνει πολύ περισσότερους, αλλά κανείς δεν το κάνει θέμα. Επίσης τα ΜΜΕ παρουσιάζουν πλασματικές εικόνες με αρκετό κόσμο να έχει βγει έξω, ώστε να έχει την αφορμή η κυβέρνηση να επιβάλλει όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς -γιατί δεν το κάνει ούτως ή άλλως, χρειάζεται και την αφορμή – ώστε να εξυπηρετήσει έτσι κάποιο «παγκόσμιο σχέδιο».

Αυτές οι… σκέψεις και θεωρήσεις διαδίδονται πιο γρήγορα από τον Covid-19, στην εποχή της πανδημίας και γίνονται αποδεκτές από μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και συμπολίτες μας που φτάνουν στο σημείο να θεωρούν επίσης ότι ο ιός μάλλον… δεν υπάρχει, και ότι και οι εικόνες με τις εκατόμβες σε Ιταλία και Νέα Υόρκη, αποτελούν προϊόν παραγωγής σε στούντιο (όπως, άλλωστε, και η προσελήνωση του ανθρώπου)…

Για ποιον λόγο τέτοιες ατεκμηρίωτες, επιστημονικά εντελώς αβάσιμες και, τελικά για την εποχή αυτή, και επικίνδυνες, απόψεις, παραπλάνησης της δύσκολης και θανατηφόρας πραγματικότητας που ζούμε, γίνονται αποδεκτές από ένα, επαναλαμβάνουμε, όχι ευκαταφρόνητο μέρος του πληθυσμού;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναζητήσαμε την εξήγηση από τον Δρ. Σπύρο Κιτσινέλη, Φυσικοχημικό, ειδικό και βραβευμένο στην Επικοινωνία της Επιστήμης, με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση περί του φαινομένου. 

Ο επιστημονικός εγγραματισμός που οδηγεί στον ορθολογισμό -και αντίστοιχα η έλλειψή του- είναι ένας βασικός παράγοντας. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Διότι άνθρωποι όλων των επιπέδων μόρφωσης και ευφυίας μπορούν να ενστερνιστούν παράλογες θέσεις. Γιατί λοιπόν τόσοι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν σε ανοησίες;

«Όσο ερευνάς μόνος σου, από αξιόπιστες πηγές, ένα γεγονός ή μια κατάσταση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να την “πατήσεις”. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους σε τέτοιες θεωρήσεις», επισημαίνει ο Σπύρος Κιτσινέλης, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το φαινόμενο της άκριτης συνωμοσιολογίας. 

Μια πρώτη ανάλυση, θα μπορούσε να είναι το αρχέγονο συναίσθημα του φόβου. «Όταν φοβάσαι, δύο ενδεχόμενα μπορεί να συμβούν. Ή να θέλεις να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο, ή αντιθέτως, ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», επισημαίνει, και εξηγεί:

«Ο κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το χάος. Και ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αδυναμία, είναι να αποφύγουμε την ατομική ευθύνη. Πώς θα γίνει αυτό; Ρίχνοντας την ευθύνη σε κάτι άλλο, για παράδειγμα σε σκοτεινά σχέδια».

Δηλαδή: «Εγώ είμαι μια ασήμαντη κουκκίδα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Έτσι, προτιμάμε να αναφερόμαστε σε κάποιες αόριστες -αλλά και συγκεκριμένες- σκοτεινές δυνάμεις που φταίνε για όλα, κι έτσι παύει να μας απασχολεί το πρόβλημα. Νιώθουμε καλύτερα όταν κάποιος άλλος έχει την ευθύνη και δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε, γιατί όλα είναι προκαθορισμένα». 

Αλλά και το αντίθετο, δηλαδή: «Η ανάγκη να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο. Έτσι, ενστερνιζόμαστε μια θεωρία συνωμοσίας, κι εφόσον εγώ ξέρω τι συμβαίνει, δεν φοβάμαι γιατί έχω τον έλεγχο – και ελάτε να σας πω και στους υπόλοιπους αυτό που δεν ξέρετε… εγώ που ξέρω. Αυτοί οι άνθρωποι θα υιοθετήσουν οτιδήποτε τους δίνει αυτή την ψευδαίσθηση», εξηγεί.

Δείτε την αναλυτική συνέντευξη του Σπύρου Κιτσινέλη και την αποδόμηση των βασικών «θεωριών συνωμοσίας» για τον κορωνοϊό:

 

 

Δείτε την παλαιότερη συνέντευξη του Σπύρου Κιτσινέλη:

 

Δείτε ακόμη την ομιλία του Σπύρου Κιτσινέλη με θέμα: «Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ανοησίες;» 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης