Η περσινή… κακοδαιμονία με την πετρελαιοκηλίδα στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, που έφερε και την αναβολή του 2ου Sailing Marathon, ξορκίστηκε ανεπιστρεπτί και, παρά τους εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους που πνέουν από χθες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, διοργανωτές και συμμετέχοντες είναι έτοιμοι στις 29 Σεπτεμβρίου, για να βρεθούν στην εκκίνηση ενός μοναδικού αγώνα: του ιστιοπλοΐκού Μαραθωνίου. Ενός Μαραθωνίου, στον οποίο οι προβλέψεις των διοργανωτών κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου 250 σκαφών, όλων των κατηγοριών, τα οποία θα λάβουν μέρος στον αγώνα που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου. Η αντίστροφη μέτρηση για το 2ο Sailing Marathon δόθηκε με τη σημερινή (27/9) συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΕ, παρουσία του δημάρχου Περαιά, Γιάννη Μώραλη, ο οποίος είχε δώσει την έναρξη του πρώτου αγώνα.

«Η ιστιοπλοΐα, για να είμαι ειλικρινής, ήταν ένα άθλημα που δεν το γνώριζα. Πλέον ξεκίνησαν τα παιδιά μου και τώρα το μαθαίνω κι εγώ. Θέλω να ευχαριστήσω το ΝΟΕ για την προσπάθεια που καταβάλλει και τους συλλόγους. Είχα τη χαρά και την τιμή να δώσω την εκκίνηση στον πρώτο Μαραθώνιο. Ήταν κάτι εντυπωσιακό για μένα. Εκατοντάδες σκάφη. Διαφόρων ειδών και μεγέθους. Είδα και ένα που… ίπταται κιόλας, κάτι που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου. Ξέρω ότι σε αυτήν τη δημοτική αρχή υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από τον αθλητισμό. Είμαστε μια πόλη θαλασσινή, μια πόλη με λιμάνι, μια πόλη με ακτογραμμές. Μια πόλη που διαθέτει μερικούς από τους μεγαλύτερους ναυταθλητικούς ομίλους. Προσπαθούμε με τους ομίλους αυτούς να συνεργαστούμε και να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η πόλη μας διοργανώνει έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Επιθυμούμε να γίνονται τέτοιοι αγώνες. Η πόλη πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτήν την θέση. Να διοργανώσει κι άλλους αγώνες. Και διεθνείς αγώνες. Γενικότερα να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι του αθλητισμού, σε συνεργασία με τους οργανωμένους συλλλόγους. Να κάνουμε ωραία πράγματα, είτε πρόκειται για ιστιοπλοΐα, είτε για κωπηλασία, είτε για κολύμβηση και όχι μόνο. Ο Δήμος όσο μπορεί στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και θέλω να πιστεύω ότι ο καιρός θα είναι κατάλληλος για να γίνει ένας σπουδαίος αγώνας. Θα είμαστε εδώ να τον χαρούμε. Ο αθλητισμός βοηθάει τα νέα παιδιά και θα σταθούμε στο πλευρό τέτοιων διοργανώσεων» είπε ο κ. Μώραλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων του Δήμου του Τσινγκτάο (τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας), με τους οποίους ο Δήμος Πειραιά σκοπεύει να αναπτύξει διαφόρων ειδών δράσεις. Ήδη ο Δήμος Πειραιά έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο της Σανγκάης και πλέον θα έχει συνεργασία και με αυτόν του Τσινγκτάο, εκεί όπου διεξήχθη το ιστιοπλοϊκό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Ο Μάκης Ωρολογάς, ένας εκ των τριών εμπνευστών του ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου (Νίκος Αλευρομύτης και Κωνσταντίνος Τσιγκαράς οι άλλοι δύο), μιλώντας για τον αγώνα, που εκτός του αγωνιστικού μέρους θα περιλαμβάνει και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην ιστιοπλοΐα, για μικρότερους αλλά και για πιο έμπειρους αθλητές, είπε: «Το Sailing Marathon είναι ένα ιστιοπλοΐκό φεστιβάλ, μια ιστιοπλοΐκή γιορτή. Ένας αγώνας που μαζεύονται οι ιστιοπλόοι όλων των ηλικιών. Ολυμπιονίκες του παρόντος, του παρελθόντος, αλλά και μελλοντικοί Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, προκειμένου να συμμετέχουν σε σκάφη 22 διαφορετικών κλάσεων. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτός ο αγώνας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Έχουμε μάθει από τα λάθη που κάναμε την πρώτη χρονιά και είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε έναν διήμερο αγώνα, ακόμη καλύτερο».

Ο γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ), Πάνος Χαραμής, τόνισε: «Θέλω να εκφράσω το θαυμασμό και την αγάπη, καθώς και τις ευχές μου για επιτυχία του αγωνιστικού αυτού εγχειρήματος. Ευχαριστώ τους εμπνευστές της λαμπρής αυτής ιδέας και συγκεκριμένα τους Νίκο Αλευρομύτη, Κωνσταντίνο Τσιγκαρά και Γεράσιμο Ωρολογά, ο οποίος προσφέρει ο καθένας από το δικό του πόστο ό,τι περισσότερο μπορεί. Εύχομαι το 2ο Sailing Marathon να είναι καλύτερo από το πρώτο, αλλά και να υπάρχει συνέχεια στο μέλλον. Εύχομαι το Σάββατο να είμαστε τυχεροί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τάκης Μάντης, αναφερόμενος στον αγώνα, στον οποίο δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος μαζί με τον Παύλο Καγιαλή, λόγω της κόπωσης από το πρόσφατο ταξίδι στην Ιαπωνία, είπε: «Είμαι χαρούμενος που ένας αγώνας, ο οποίος ξεκίνησε το 2016, συνεχίζεται και τον αγκαλιάζουν οι άνθρωποι του Πειραιά, αλλά και οι όμιλοι της πόλης. Ο ανταγωνισμός βοηθάει ώστε να υπάρχουν ακόμη περισσότερα σκάφη και περισσότερες συμμετοχές. Θα υπάρξει συναγωνισμός στα ίσα και θα κερδίσουν όλοι. Κυρίως θα κερδίσει το άθλημα. Ελπίζω ότι η κακοκαιρία θα κάνει πέρα και θα περάσουμε καλά το Σάββατο».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Καγιαλής επεσήμανε: «Είναι ένα γεγονός το οποίο θα γίνει δεύτερη φορά και οι κερδισμένοι είναι τα μικρά παιδιά. Θα έχουν την ευκαιρία να εκκινήσουν με θρύλους του αθλήματος. Φανταστείτε ένα παιδί να μπορεί να ανταγωνιστεί έναν θρύλο. Θα καλούσα όλα τα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα να έρθουν, γιατί μόνο εύκολος δεν είναι ο ανταγωνισμός αυτός. Θα είμαστε στη θάλασσα, θα παροτρύνουμε τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αθλητές, αλλά δεν θα συμμετέχουμε. Θα δώσουμε τις συμβουλές μας σε μικρούς και μεγάλους. Θα είμαστε εκεί».

Στον αγώνα θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Δεληγιάννης, Τάσος Μπουντούρης, το δίδυμο των Σοφίας Παπαδοπούλου/Δημήτρη Μούγιου στα 470, η Αιμιλία Τσουλφά μαζί με τον ανηψιό της στα 420, οι Γιάννης Μιτάκης, Γιώργος Βάσιλας, Κατερίνα Δίβαρη κ.α. H διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα διαφόρων θεσμικών φορέων υποστήριξης, ενώ, παράλληλα με το αθλητικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν δράσεις και εκδηλώσεις προς όφελος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης