WIND Ελλάς: Δεύτερος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης το 2017

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018, 23:00
WIND Ελλάς: Δεύτερος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης το 2017
Έτος ισχυρών επιδόσεων το 2017 για τη WIND καθώς σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494 εκατ. € και EBITDA ύψους 102,7 εκατ. €, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα.Η πορεία της WIND το 2017 χαρακτηρίστηκε από άνοδο σε όλους τους δείκτες και αναλυτικότερα:

Κινητή Τηλεφωνία
 • Αύξηση εσόδων 2,8%
 • 4,1% αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου
 • 25,2% αύξηση των χρηστών smartphone 
 • Επέκταση της κάλυψης 4G στο 87%
 • Περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet
Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας της WIND αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.

Κατά τη διάρκεια του 2017, η WIND παρουσίασε αύξηση κατά 25,2% στον αριθμό των ενεργών χρηστών smartphone σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή συνέβαλε στον διπλασιασμό της κίνησης δεδομένων από έτος σε έτος, ενώ το 55% της κίνησης δεδομένων κατά το 2017 έγινε μέσω του δικτύου 4G.

Συνολικά περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες της WIND είναι χρήστες υπηρεσιών mobile Internet, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δικτύου 4G της εταιρείας. Η κάλυψη 4G στο τέλος του 2017 άγγιξε το 87,1% με στόχο να αυξηθεί έως 95% μέχρι το τέλος του 2018 και το 100% μέχρι το 2019, χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας σε δίκτυα και υποδομές.

Για το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Wind Hellas υποστήριξε πως η τιμή στο μέσο λεπτό ομιλίας έχει μειωθεί 94% από το 2010 μέχρι το 2017. Το μέσο έσοδο της Wind Hellas το 2010 ανά πελάτη συμβολαίου ήταν 30 ευρώ ενώ το 2017 ήταν κάτω από τα 20 ευρώ.

Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς

Σταθερή τηλεφωνία
 • 5,9% Αύξηση πελατειακής βάσης LLU & NGA
 • 219.000 πελάτες με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet 
 • Επένδυση στις οπτικές ίνες, παροχή λιανικής και χονδρικής υπηρεσίας
Στη διάρκεια του 2017 η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας καθώς πρόσθεσε 33 χιλιάδες νέους πελάτες LLU και NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 592 χιλιάδες.

Αντίστοιχα ο αριθμός των πελατών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης από τη WIND (Κινητή, Σταθερή & Internet) ανήλθε σε 219 χιλιάδες στο τέλος του 2017, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.

Μετά την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, η WIND προσφέρει υπέρ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννιαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά, ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.Συνεχιζόμενες Επενδύσεις σε υποδομές
 • 95€ εκατ. επενδύσεις το 2017
 • Συνεχής επέκταση των δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή
 • Eίσοδος στην τηλεόραση
Σε επενδύσεις ύψους 95 εκατ. € προχώρησε η WIND Ελλάς την περασμένη χρονιά, διαθέτοντας τα κεφάλαια αυτά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G) και τη σταθερή (VDSL, FTTx). Έχοντας λανσάρει με επιτυχία τις υπηρεσίες WIND Fiber πάνω στο νέο δίκτυο οπτικών ινών, οι επενδύσεις της WIND για το 2018 εκτιμώνται μεταξύ 95 – 105 εκατ. € και θα επικεντρωθούν στην εντατική επέκταση των υποδομές νέας γενιάς καθώς και στη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά της τηλεόρασης.

Διετία ισχυρών επιδόσεων 2015 – 2017
Η περσινή χρονιά ήταν για τη WIND ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καθώς σημείωσε άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες σφραγίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει από το 2015.

Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDA που ανήλθε σε 20,9% για το 2017.

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη ο στόχος του 2018
«Οι οικονομικές επιδόσεις του 2017 αντανακλούν τη δυναμική των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Με τις θετικές αυτές επιδόσεις και την ισχυρή οικονομική θέση που έχει η WIND, είμαστε πλέον πολύ καλά τοποθετημένοι ώστε να αξιοποιήσουμε τις βελτιωμένες προοπτικές της αγοράς και την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τα ΜΜΕ, ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, ευχαριστώντας τους ανθρώπους της εταιρείας για τη συνεισφορά τους στην επιτυχημένη πορεία του οργανισμού. «Η συμβολή των ανθρώπων μας και των συνεργατών μας στα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών είναι καθοριστική. Από κοινού έχουμε θέσει ως στόχο, κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι».

«Έχοντας θεμελιώσει επιταχυνόμενη ανάπτυξη την τελευταία διετία, εκτιμούμε με βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι ο τρίτος χρόνος ανάπτυξης για τη WIND με συνεχιζόμενη άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής της WIND, σχολιάζοντας ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές και η δημιουργία προϊόντων κινητής, σταθερής, Internet και τηλεόρασης που θα δίνουν σε οικιακούς πελάτες αλλά και σε επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα χαρακτηριστικά των δικτύων νέας γενιάς της WIND.Νέα πλατφόρμα τηλεοπτικών υπηρεσιών
O κ. Ζαρκαλής σχολίασε έπειτα από ερώτηση και την συνδρομητική τηλεόραση, που αναμένεται να λανσάρει η WIND "σύντομα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η WIND Ελλάς μέσω συμφωνίας έχει  αποκτήσει πρόσβαση σε επίπεδο χονδρικής στο αθλητικό περιεχόμενο των καναλιών Novasports. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα τηλεοπτική πλατφόρμα της εταιρείας θα φιλοξενεί τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League, τους αγώνες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο χώρο του μπάσκετ, της EuroLeague και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα από όλον τον κόσμο.

Όπως ενημέρωσε, η υπηρεσία βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, με 1.500 χρήστες να τη δοκιμάζουν αυτήν τη στιγμή, ενώ ανέφεραν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα για το θέμα.

Forthnet
Φλέγον ζήτημα είναι φυσικά και η προσφορά για την Forthnet, που έχουν καταθέσει από κοινού η Vodafone και η WIND. O κ. Ζαρκαλής ανέφερε πως πρόκειται για διαδικασία που τρέχουν οι τράπεζες, όπως επίσης επιβεβαίωσε ότι έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά και υποστήριξε πως δεν γνωρίζει -και «δεν πρέπει να γνωρίζει»- περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς επικαλέστηκε τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018, 23:15