H Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμώρησε με πρόστιμο τη Valve, την εταιρεία πίσω από τη δημοφιλή gaming πλατφόρμα, Steam, και πέντε ακόμη video game publishers: την Bandai Namco, την Capcom, τη Focus Home, την Koch Media και τη ZeniMax. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 7,8 εκατ. ευρώ και σχετίζεται με την καταπάτηση αντιμονοπωλιακών τακτικών που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Valve σε συνεργασία με τους publishers περιορίζει τις πωλήσεις συγκεκριμένων βιντεοπαιχνίδιών με βάση τη γεωγραφική θέση των χρηστών εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης, εξασκώντας το λεγόμενο “geo-blocking”. Τα πρόστιμα για τους publishers μειώθηκαν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, καθώς αποφάσισαν να συνεργαστούν με την ΕΕ, όμως η Valve επέλεξε να μην συμμορφωθεί και έτσι το πρόστιμο της έφτασε τα 1,6 εκατ. ευρώ.
 

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, υπεύθυνη της πολιτικής ανταγωνισμού ανέφερε τα εξής: “Παραπάνω από το 50% των Ευρωπαίων πολιτών παίζουν video games. Η βιομηχανία του gaming ανθίζει στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή η συνολική της αξία υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ. Η σημερινή απόφαση ενάντια στις πρακτικές της Valve και των άλλων publishers, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτές οι πρακτικές αφαιρούν από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς και την ευκαιρία να αγοράσουν την καταλληλότερη προσφορά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρακτικές γεωγραφικού περιορισμού αφορούσαν σε περίπου 100 παιχνίδια PC, διαφορετικών ειδών. Εμπόδιζαν τους χρήστες να ενεργοποιήσουν και να παίξουν τα PC games, που πωλούσαν οι publishers είτε σε φυσικό μέσο, είτε μέσω ψηφιακής διανομής.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης