Λευτέρης Ξυκομηνός

Η θύρα USB είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1997, τόσο στους PC όσο και στους Apple Macintosh (iMac) υπολογιστές. Μυριάδες οι συσκευές που την χρησιμοποιούν, από εκτυπωτές, πολυμηχανήματα και USB Stick αποθηκευτικά μέσα, έως φορτιστές τάμπλετ/κινητών τηλεφώνων, κάμερες και οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους σας. Για τους πιο εξειδικευμένους στα τεχνολογικά δρώμενα, υπάρχουν USB συσκευές για την πιστοποίηση ορθής λειτουργίας – όπως για παράδειγμα το stick «USB Killer 2.0».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το USB Killer 2.0, που κατασκευάζεται από μια εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, είναι ένα «στικάκι» που τοποθετείται σε μια θύρα USB και ο σκοπός του είναι πολύ συγκεκριμένος. Να τεστάρει την «αντοχή» USB θύρας της συσκευής, είτε πρόκειται για υπολογιστή (επιτραπέζιο/φορητό), τάμπλετ, είτε κινητό τηλέφωνο, σε μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο και κατ’ επέκταση, την αντοχή των επιμέρους τεχνολογικών στοιχείων (τσιπ) της υπό-έλεγχο συσκευής. Τοποθετώντας λοιπόν το USB Killer 2.0 πχ. στην θύρα USB ενός υπολογιστή, το στικάκι ξεκινά να «ρουφάει» ολοένα και περισσότερο φορτίο, μέχρι να φτάσει τα 240 Volt. Κατόπιν, απελευθερώνει ολόκληρο το φορτίο στην USB θύρα. Η διαδικασία γίνεται ταχύτατα και επαναλαμβανόμενα, έως ότου το USB Killer 2.0 δεν μπορεί πλέον να απελευθερώσει φορτίο, καθώς ο υπολογιστής έχει «παραδώσει πνεύμα», με πιο απλά λόγια δηλαδή, έχει κάψει κάποιο κύκλωμα ή την ίδια την USB θύρα ή ακόμη χειρότερα κάποιο τσιπάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία που κατασκευάζει το USB Killer 2.0, έχει πραγματοποιήσει ποικίλα τεστ σε διάφορους υπολογιστές και τα αποτελέσματα είναι οικτρά. Περί το 95% των υπολογιστών έχουν «καεί», αποδεικνύοντας ότι οι σύγχρονοι υπολογιστές – ανεξαρτήτως κόστους – δεν παρέχουν απολύτως καμία προστασία στους καταναλωτές, ήτοι την τσέπη του καταναλωτή. Άλλωστε, οι τεχνικοί υπολογιστών έχουν πάμπολλες φορές δει στα εργαστήρια τους, υπολογιστές με καμένες USB θύρες οι οποίες μάλιστα ήταν υπεύθυνες για περαιτέρω ζημιά στο εσωτερικό του συστήματος. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα PC τους δεν παρέχουν καμία προστασία, αλλά δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία του USB Killer 2.0. Εκτός από μια εταιρεία. Την Apple. Όσα τεστ πραγματοποιήθηκαν με το USB Killer 2.0 σε επιτραπέζιους (iMac, Mac mini, Mac Pro) και φορητούς (MacBook, MacBook Air, MacBook Pro) υπολογιστές της Apple, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, το ρητό «ότι πληρώνεις – παίρνεις» δεν ισχύει στον κλάδο των υπολογιστών, διότι ακόμα κι αν ο καταναλωτής έχει αποσπάσει ένα αρκετά σεβαστό ποσό για την αγορά ενός πανάκριβου PC, αυτό δεν εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του…

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.usbkill.com/blog/usb-kill-behind-the-scenes-b40.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης