Το Facebook αφαίρεσε μία ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ισχυρίστηκε ψευδώς πως η Covid-19 είναι λιγότερο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη. 

Ένας εκπρόσωπος του Facebook, ο Άντι Στόουν, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία «κατέβασε» την ανάρτηση επειδή παραβίαζε τους κανόνες της περί παραπληροφόρησης σχετικά με την Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατηγορηθεί για υποβάθμιση της απειλής και των κινδύνων της ασθένειας, ακόμα και ενώ είχε ο ίδιος μολυνθεί από τον κορωνοϊό. 

Η ανάρτησή του την Τρίτη προχώρησε σε σύγκριση του Covid-19 με την εποχική γρίπη, με «φουσκωμένα» στοιχεία. Ο πρόεδρος ανάρτησε το ίδιο μήνυμα και στο Twitter, όπου δεν έχει αφαιρεθεί για την ώρα, όμως έχει επισημανθεί πως παραβιάζει τον κανονισμό του Twitter σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον Covid-19.

Η ανάρτηση στο Twitter με την επισήμανση περί παραβίασης κανονισμών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σεζόν της γρίπης έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, μερικές φορές πάνω από 100.000, και παρά το εμβόλιο, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα μας; Όχι, μάθαμε να ζούμε μαζί της, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid, που είναι στους περισσότερους πληθυσμούς πολύ λιγότερο θανατηφόρος !!!», έγραφε ο πρόεδρος στην ανάρτησή του.

«Αυτό το tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter για τη διάδοση παραπλανητικών και δυνητικά επιβλαβών πληροφοριών σχετικών με τον Covid-19. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι ίσως είναι προς το συμφέρον του κοινού να παραμείνει προσβάσιμο», απάντησε το Twitter στην ανάρτηση. 

Οι αναρτήσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου νοσηλευόταν από το βράδυ της Παρασκευής, αφού διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό.

Τον Αύγουστο, το Facebook και το Twitter αφαίρεσαν μια ανάρτηση του Τραμπ επειδή περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον Covid-19. Η ανάρτηση περιείχε ένα βίντεο του προέδρου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Fox News, στο οποίο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα παιδιά είναι «σχεδόν άνοσα» στον ιό.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης