Κυβερνητικές βάσεις δεδομένων διέρρευσαν στο διαδίκτυο, καθώς κάποιος χάκερ υποστηρίζει ότι παρείσφρησε στο δίκτυο της Κυβέρνησης της Αργεντινής. Ο Lionel Messi και ο Sergio Aguero συγκαταλέγονται στα πρώτα θύματα, αφού δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο προσωπικές τους πληροφορίες και φωτογραφίες.

Το εθνικό μητρώο της χώρας, γνωστό ως “RENAPER” (Registro Nacional de las Personas), περιέχει επίσημες πληροφορίες δελτίων ταυτότητας και φωτογραφίες για ολόκληρο τον πληθυσμό της Αργεντινής, που αριθμεί περίπου 45,3 εκατομμύρια άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλοπή των δεδομένων των διασημοτήτων αποκαλύφθηκε από τον χάκερ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον λογαριασμό “AnibalLeaks” στο Twitter τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στα στοιχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνονται αρκετοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί ηγέτες, καθώς και ο Πρόεδρο της Αργεντινής, Alberto Fernandez. Στη συνέχεια εμφανίστηκε “διαφήμιση” σε hacking φόρουμ, που προσφέρει να αναζητήσετε λεπτομέρειες οποιουδήποτε Αργεντινού για 25 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάκερ παρείχε ένα υπολογιστικό φύλλο με τις ακόλουθες πληροφορίες: πλήρη ονόματα, διευθύνσεις σπιτιών, ημερομηνίες γέννησης, δεδομένα φύλου, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης ταυτότητας, κωδικούς ταυτότητας εργασίας, αριθμούς “Trámite” (αντίστοιχος με τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης), αριθμούς πολιτών και φωτογραφίες από ταυτότητες κυβερνητικών.

Ο χάκερ έκανε δημόσιες δηλώσεις και ανέφερε ότι σκέφτονται να δημοσιεύσουν μια τεράστια κρυφή μνήμη δεδομένων -που αφορά σε περίπου 1-2 εκατομμύρια άτομα-καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά online.

Ο χάκερ είπε ότι «αμελείς εργαζόμενοι» ήταν οι υπεύθυνοι για την παραβίαση, η οποία φαίνεται να προκλήθηκε από κλεμμένο λογαριασμό VPN, ο οποίος συνδέεται με το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια επίσημη δήλωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ανέφερε ότι η βάση δεδομένων της “RENAPER” δεν παραβιάστηκε, ούτε διέρρευσε. Η δήλωση ισχυρίζεται επίσης ότι οκτώ κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται υπό έρευνα για την παραβίαση.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης