Την ώρα που οι Ταλιμπάν εγκαθιδρύουν με κάθε τρόπο την εξουσία τους στο Αφγανιστάν, αρκετοί κολοσσοί της τεχνολογίας κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν την επιρροή που ασκεί η ισλαμιστική οργάνωση δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά, πιο απόλυτη είναι η στάση των Facebook, Instagram, WhatsApp και YouTube, ενώ την ίδια ώρα το Twitter παραμένει ελαφρώς πιο ουδέτερο, αλλά όχι τελείως αμέτοχο.

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα social media για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο και το Facebook, μητρική των Instagram και WhatsApp, ήταν η πρώτη πλατφόρμα που αποφάσισε να μπλοκάρει λογαριασμούς που σχετίζονται με την οργάνωση. «Οι Ταλιμπάν θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ και τους έχουμε μπλοκάρει από τις υπηρεσίες μας λόγω της πολιτικής των “Επικίνδυνων Οργανώσεων”», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Facebook. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αφαιρέσει τους λογαριασμούς που ανήκαν σε Ταλιμπάν ή διαχειρίζονταν τρίτοι για εκείνους και απαγορεύουμε την επιδοκιμασία, την υποστήριξη και την εκπροσώπησή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η εταιρεία φιλτράρει το περιεχόμενο που αναρτάται στις τρεις εφαρμογές της με τη βοήθεια Αφγανών, που έχουν ως μητρική γλώσσα είτε τη Νταρί, είτε την Παστού.

Παρόμοια στάση υιοθέτησε και το YouTube, το οποίο μπλοκάρει όλα τα κανάλια που διαχειρίζονται οι Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, το Twitter δείχνει μεγαλύτερη ελαστικότητα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει μπλοκάρει λογαριασμούς γνωστών εκπροσώπων των Ταλιμπάν, όμως η εταιρεία δηλώνει πως βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι πρόθυμη να αλλάξει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα προβλήματα που σταδιακά αυξάνονται.

Στο άμεσο μέλλον οι εταιρείες που ελέγχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα χρειαστεί να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους επίσημους λογαριασμούς της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, όπως του Προέδρου.

Επιμέλεια: Ελένη Δρίβα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης