Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει στις Google, Facebook, Twitter και Microsoft να συνεχίσουν τις μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις (fake news), ειδικά για την COVID-19, για άλλους έξι μήνες.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν δεχθεί πυρά παγκοσμίως για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, οδηγώντας σε εκκλήσεις προς ρυθμιστικές αρχές να τους αναγκάσουν να κάνουν περισσότερα, αλλιώς να αντιμετωπίσουν πολύπλοκους κανόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες, μαζί με την TikTok και διαφημιστές, υπέγραψαν τον κώδικα πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους, και ήταν υποχρεωμένες να υποβάλλουν εκθέσεις για τις προσπάθειές τους στη διάρκεια μιας αρχικής εξάμηνης περιόδου.

Οι εκθέσεις θα συνεχιστούν για άλλους έξι μήνες λόγω της σύνδεσής τους με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εταιρείες έχουν κληθεί να παρέχουν περισσότερα δεδομένα για το πώς διαδίδεται η παραπληροφόρηση στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και για την επίδραση των ενεργειών τους στις χώρες της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία έχει γίνει έδαφος αναπαραγωγής για λανθασμένους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας και οι πλατφόρμες είναι σημαντικοί ενισχυτές αυτού του τύπου μηνυμάτων» ανέφερε σε μια ανακοίνωση η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να βελτιώσουμε τη μάχη μας με την παραπληροφόρηση, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη προσπάθεια από τις διαδικτυακές πλατφόρμες» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης