Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε πρόσφατα στόχος κυβερνοεπίθεσης. Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι επίδοξοι hackers προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης των βουλευτών με έναν πολύ παραδοσιακό τρόπο.

Οι hackers καλούσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους ζητούσαν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς τους, ισχυριζόμενοι ότι εργάζονται για μια εταιρεία που ονομάζεται Windows, η οποία ανήκει στην Microsoft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απατεώνες προσπαθούσαν να πείσουν τους βουλευτές ότι ανήκουν στη Κοινοβουλευτική Ψηφιακή Υπηρεσία και δουλειά τους είναι να διασφαλίσουν τα συστήματα μετά τη πρόσφατη κυβερνοεπίθεση. Τα μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι ανακάλυψαν εγκαίρως την απάτη και ότι δεν αποκάλυψαν κανένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Η παλιομοδίτικη μέθοδος hacking έρχεται μετά τις ευρύτερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον του Κοινοβουλίου με στόχο επίσης την κλοπή των κωδικών πρόσβασης. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση της απομακρυσμένης πρόσβασης στα συστήματα email από τα μέλη για να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσωπικό του Κοινοβουλίου τονίζει ότι οι κωδικοί πρόσβασης δεν θα ζητηθούν ποτέ από τους βουλευτές, οπότε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ποιον εμπιστεύονται.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft με την βοήθεια των αρχών κατάφερε να ξεσκεπάσει μια ακόμα απάτη τηλεφωνικής φύσης με έδρα την Ινδία. Οι απατεώνες σε αυτή τη περίπτωση τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστα θύματα και υποδυόμενοι εργαζομένους της Microsoft έπειθαν τους ανθρώπους να πληρώσουν για υποτιθέμενες επιδιορθώσεις των συσκευών τους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μόλυναν τους υπολογιστές των θυμάτων με κακόβουλο λογισμικό για να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων, σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, ήταν 60 ετών.

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης