Προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες στο Διαδίκτυο ίσως μελλοντικά να προκαλέσουν προβλήματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016, 13:27
Προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες στο Διαδίκτυο ίσως μελλοντικά να προκαλέσουν προβλήματα
Λευτέρης Ξυκομηνός


Το Διαδίκτυο χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα απαραίτητο καθημερινό εργαλείο. Παράλληλα είναι και μια οδός επικοινωνίας με άλλους χρήστες, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσιών διαμοιρασμού δεδομένων, οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και αρχεία. Κάπου εδώ έγκειται το σημείο ενός πιθανού, μελλοντικού προβλήματος: ο διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών ενδέχεται να προκαλέσει δυσχερείς και άβολες καταστάσεις, τόσο στην ιδιωτική ζωή όσο και στην επαγγελματική!Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, ακόμη και σήμερα πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες απερίσκεπτα μέσω του Διαδικτύου και να μπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Το 27% των Ευρωπαίων μοιράζεται εμπιστευτικά δεδομένα κατά λάθος, ενώ το 13% αποκαλύπτει με τη θέλησή του προσωπικές πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται διαδικτυακά μπορεί να επιφέρουν σημαντικές προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την ανταλλαγή δεδομένων μέσω των online καναλιών επικοινωνίας. Σε αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται: προσωπικές φωτογραφίες (για το 43% των Ευρωπαίων), στοιχεία επικοινωνίας (40%), φωτογραφίες άλλων προσώπων (34%), ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες (29%) και πληροφορίες σχετικές με την εργασία (18%). Περαιτέρω, κι ενδεχομένως ακόμη πιο σοβαρά, το 16% των Ευρωπαίων έχει μοιραστεί ένα προσωπικό μυστικό, ενώ το 8% έχει μοιραστεί ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία.Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις βλαβερές συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και συναισθηματικές, που μπορεί να προκύψουν από τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών. Για παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων ανησυχεί ό,τι αυτή η δραστηριότητα, θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις του ή να φέρει σε δύσκολη θέση ή ακόμα και να προσβάλει κάποιον, ενώ ένας στους έξι φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει την καριέρα του.
Την ίδια στιγμή, το επίπεδο ανησυχίας είναι συχνά δικαιολογημένο. Το 28% παραδέχτηκε ότι έχει μοιραστεί κατά λάθος εμπιστευτικές πληροφορίες, με έναν στους δέκα ερωτηθέντες να έχει υποστεί συνέπειες από αυτό. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνονται η απώλεια φίλων, το bullying, οι οικονομικές απώλειες, το τέλος μια σχέσης, ακόμη και η απόλυση από την εργασία!Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab επισημαίνει: «Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου δυσκολεύονται να ‘‘μεταφράσουν’’ την επίγνωση των κινδύνων σε πραγματική προσοχή, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στην online δραστηριότητα. Με τόσες πολλές συσκευές και online κανάλια στα χέρια μας, είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημοσιεύσουμε ένα προσωπικό μήνυμα ή να μοιραστούμε πληροφορίες με τους λάθος ανθρώπους ακούσια. Αν κάποιος δεν έχει επαρκείς γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας ή δεν έχει εγκατεστημένες τις κατάλληλες λύσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις σχέσεις και την εργασία του. Μόλις κάτι ‘‘ανέβει’’ οτιδήποτε στο Διαδίκτυο, παραμένει εκεί για πάντα. Γι’ αυτό αν κανείς αμφιβάλλει για κάτι, καλύτερα να το κρατήσει για τον εαυτό του».Η γνώση των πιθανών κινδύνων του Διαδικτύου και η λήψη προφυλάξεων και μέτρων για την ασφάλεια των online δραστηριοτήτων είναι ζωτικής σημασίας. Όσοι χρήστες του Διαδικτύου επιθυμούν να ελέγξουν το επίπεδο των γνώσεων τους γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Τέλος, περισσότερες συμβουλές σχετικά με την online ασφάλεια μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy/.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016, 14:31