Η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλό δείκτη ετοιμότητας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες και η υλοποίηση πιλοτικών δικτύων. Με αφορμή την πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ανάπτυξης δικτύων 5G στην Ευρώπη, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε: «Η συστηματική δουλειά που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα αποδίδει και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να μεταφέρουμε σταδιακά τη χώρα από την ουρά της Ευρώπης στην πρωτοπορία, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα αγαθά της σύγχρονης, ψηφιακής οικονομίας, εξασφαλίζοντας τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη προχωρά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G με ταχείς ρυθμούς και παραμένει ανταγωνιστική σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Δοκιμαστικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε 23 κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και η μεγάλης κλίμακας υλοποίηση των δικτύων αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, παράλληλα με τη διάθεση εμπορικών συσκευών 5G.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση πιλοτικών δικτύων 5G σε ελληνικές πόλεις, με τη συνεργασία των παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ έχει δρομολογηθεί η διάθεση του απαιτούμενου φάσματος στη ζώνη 3.4-3.8 GHz και έχει ήδη διατεθεί φάσμα για την πιλοτική λειτουργία των δικτύων.

Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει στο δίκτυο των ευρωπαϊκών διαδρόμων αυτοματοποιημένης οδήγησης, με την υπογραφή της διακρατική συμφωνίας για την υλοποίηση του 5G διαδρόμου Ελλάδας-Βουλγαρίας Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης