Η πρωτοποριακή λειτουργία του 5G ασθενοφόρου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και κέρδισε τις εντυπώσεις
 

Φανταστείτε ότι γίνεται ένα τροχαίο στην παραλιακή, όπου υπάρχει τραυματίας που πρέπει να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο με κάθε λεπτό να μετράει, καθώς είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την μετέπειτα πορεία των τραυμάτων του. Φανταστείτε λοιπόν, μόλις μπει ο τραυματίας στο ασθενοφόρο, να υπάρχει η δυνατότητα για έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών του, αλλά και για επιμέρους εξετάσεις σε πραγματικό χρόνο. Ο διασώστης να είναι τα μάτια και τα χέρια του γιατρού στο νοσοκομείο αναφοράς. Με το 5G ασθενοφόρο πλέον αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά κομμάτι της ιατρικής επιστήμης στο άμεσο μέλλον.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιλοτική εφαρμογή του πρώτου 5G ασθενοφόρου πραγματοποιήθηκε από την COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, αποδεικνύοντας ότι το 5G θα μπορεί στο μέλλον να σώσει ζωές. Στο πλαίσιο της εφαρμογής, πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένη εξέταση ασθενή/τραυματία μέσω COSMOTE 5G, απευθείας από γιατρό, «κερδίζοντας» τα πολύτιμα πρώτα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από τον τόπο του ατυχήματος στο νοσοκομείο. Έτσι, ο χρόνος μεταφοράς του αξιοποιείται ιατρικά στο έπακρο ώστε μόλις φθάσει για την εισαγωγή του να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ξεκινήσουν άμεσα την αποκατάσταση και θεραπεία του. Η λειτουργία του πρώτου 5G ασθενοφόρου έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς μπορούν να συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, στο εγγύς μέλλον.
 

Γιατρός «μέσα» στο ασθενοφόρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πιλοτική εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πρωτοποριακό της εφαρμογής έγκειτο στην άμεση μεταφορά των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή/τραυματία στο νοσοκομείο αναφοράς και την εξέταση από γιατρό, σαν να βρισκόταν μέσα στο ασθενοφόρο. Σε νοσοκομείο και ασθενοφόρο είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, που αξιοποιούσε την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson και επέτρεπε την εντυπωσιακά χαμηλή απόκριση δικτύου (latency). Ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Από την πλευρά του, ο ιατρός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, είχε στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά, καθώς και έναν ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη. Ο διασώστης ξεκίνησε την εξέταση του ασθενούς, κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου. O γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο. Η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνα και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση.

The Golden Hour
 

Χάρη στο πιλοτικό 5G use case, απεδείχθη πώς σε πραγματικό χρόνο μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή, ώστε να «κερδηθεί» η πρώτη ώρα, η επονομαζόμενη και «χρυσή ώρα» (the golden hour) που αφορά στην άμεση φροντίδα του. Έτσι, δεν χάνονται τα κρίσιμα λεπτά μεταφοράς ενός τραυματία από τον τόπο –παραδείγματος χάριν ενός τροχαίου- στο νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί προετοιμάζονται με live feed της κατάστασης για το περιστατικό που θα παραλάβουν.

Επιπλέον, το 5G ασθενοφόρο έδειξε πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), όπως αυτόνομη οδήγηση, αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0 κ.ά., που θα προσφέρει το 5G τα επόμενα χρόνια. «Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Δεν σταματάμε εδώ. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη, παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας, φτιάχνοντας έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.

Στο 60% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς
 

Το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπερνούν το 1Gbps. Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης